• Alice B firar sin nya skiva Så unga med en spelning på Jazzhuset på lördag.
Göteborgs Fria

”Jag har skrivit en kärleksskiva till mina vänner”

Göteborgsartisten Alice B är tillbaka med nya skivan Så unga. ”Det är en skiva där jag bearbetat sorg, men jag hoppas att man kan hitta hopp i den också”, säger Alice Botéus.

Det har gått fyra år sedan Alice Botéus under artistnamnet Alice B släppte sin hyllade debutskiva. När det nu är dags för uppföljaren har Alice Botéus valt att lämna det stora skivbolaget EMI och ger ut Så unga på indiebolaget Luxury.

– Jag jobbar väldigt nära Rasmus Hansén, som driver Luxury. Att ligga på ett mindre bolag innebär mer fokus på själva musiken. Kraven på att leverera hitsinglar finns inte lika starkt, istället finns möjligheten att uttrycka mig som jag vill, säger Alice Botéus.

Förra skivan byggde på låtar som spelades in under en treårsperiod. Nya skivan är mer sammanhållen och har, enligt Alice Botéus, en tydligare röd tråd.

– Jag har velat få med så mycket som möjligt av det som jag känt och tänkt den senaste tiden. Det är en väldigt personlig skiva som jag närmast beskriver som en kärleksskiva till mina vänner och till mig själv. Arbetet med skivan har gett mig perspektiv på både stora och små saker. Det är en skiva där jag bearbetat sorg, men jag hoppas att man kan hitta hopp i den också, säger Alice Botéus, som även berättar att hon trots den tidigare uppmärksamheten valt att skruva ned förväntningarna.

– Det är jobbigt att bli besviken och då är det bättre att inte hoppas på någonting alls, men givetvis hoppas jag att folk ska gilla skivan.

Bland de elva låtarna på albumet finns det ett par som Alice känner lite extra för.

Nån jag älskar och Så unga är två favoriter. Båda är låtar som jag skrev väldigt snabbt, både musiken och texten kom till mig på mindre än en timme.

Det finns ofta ett mörker i dina låtar och även ett eskapistiskt drag. Håller du med om detta?

– Ja, det handlar om ett ständigt sökande efter något mer, men även om rädslan för att söka efter detta. Jag är nog alltid på väg mot någonting. Jag kan aldrig stanna upp utan vill alltid hitta något som utmanar, förklarar Alice Botéus.

Alice B brukar omnämnas som Göteborgsskildrare. Debutskivan innehöll en mängd referenser till staden som hon älskar.

– Min relation till Göteborg är väldigt stark och jag brukar alltid beskriva att jag har samma relation till staden som till en gammal vän. Jag känner mig trygg här. Nya skivan har till skillnad från debuten färre direkta referenser till Göteborg så jag är lite orolig för att lokalpatrioterna ska dissa den, säger Alice Botéus.

Som artist har Alice Botéus blivit tryggare. Innan genombrottet var det viktigt för henne att tona ned den privata sidan.

– Jag ville att folk skulle lyssna på mig för musiken och ville undvika att bli en förespråkare för hbtq-frågor. Jag sjunger ju alltid om ”hon” i mina låtar så alla fattade väl ändå. Nu när min musik har kommit fram vill jag även visa att jag tar ställning i de här frågorna, säger Alice Botéus.

Som försmak till Så unga släpptes tidigare singeln Där solen slår där Alice B även bjuder på en väldigt personlig cover av Veronica Maggios Hädanefter.

¬– Jag ville ge min version av Maggios låt, den har en text som är så himla fin. Jag gillar originalet men ville göra min version av den. För mig är det en väldigt sorglig låt, säger Alice som avslöjar att nästa singel kommer att innehålla en cover på Thåströms Karenina.

Vem skulle du vilja se göra en cover av någon av dina låtar?

– Oj, vem som helst. Det är svårt, säger Alice och funderar. Det skulle vara kul att höra Lisa Ekdahl göra en av mina låtar, hon har ett eget uttryck, det skulle vara spännande.

De senaste två åren har Alice B lagt tid på det nya projektet School ’94 där hon sjunger på engelska. Ett band som hon startade med musikerkompisar från Luxury, med drömmen om att slå utomlands.

– Vi drog i gång bandet och med först låten som vi skrev slog vi utomlands, skrattar Alice Botéus som berättar att School ’94 är aktuella med en ep i juni.

Hinner du med något annat än musiken?

– Jag ska faktiskt på ett provjobb på måndag. Det är inom restaurangbranschen, jag hoppas verkligen att jag får det. Helst skulle jag vilja arbeta heltid med musiken, det är min dröm. Tyvärr är det svårt att få det att gå ihop. Kanske får jag starta ytterligare ett band, skrattar Alice Botéus.

Fakta: 

Alice Botéus

Född: 1989 i Onsala

Bor: Göteborg

Aktuell: Med sitt andra album Så unga. Releasespelning 14 maj, Jazzhuset.

Övrigt: Medlem i School ’94 som hyllats internationellt, blev bland annat utnämnda till ”Band of the week” i The Guardian.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De gör upp med könsmaktsordningen på catwalken

Vad kostar det människan att vara ”stark, fri, vacker och sexig”? Vi ställer tre frågor till Rebecca Alverfors, från Kurage vars föreställningen Runway run away pågår till på lördag.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu