• ­ Vi har ingenstans att ta vägen, säger Georgeta Baicu. På tisdagen bärgades tre husvagnar från gläntan där de bott.
Göteborgs Fria

Familjen har blivit av med sitt hem

Drömmen för Georgeta Baicu och hennes familj är jobb och en säker plats att bo på. I veckan togs ett viktigt steg då 14-årige sonen började i skolan. Samtidigt blev familjen av med sitt hem, trots att många kämpade för att stoppa avhysningen.

Sist GFT träffade Georgeta Baicu var marken täckt av snö och is. Nu värmer solens strålar redan genom lövverket i gläntan i närheten av Vårväderstorget trots att det bara är morgon. Tre husvagnar står fortfarande kvar på rad, en har de själva redan flyttat bort för att gå markägarna till mötes. Det är kommunens mark det handlar om och nu får husvagnarna inte längre vara kvar. På samma sätt lät det i december och januari, men då lyckades de få beslutet uppskjutet.

På tisdagen kom Kronofogden till platsen för att avhysa husvagnarna, och polisen var med för att se till så att bärgningsbilarna kunde komma fram. På plats fanns också ett drygt 20-tal personer från bland annat nätverket Stöd EU-migranter som ville stoppa avhysningen av husvagnarna.

Georgeta Baicu vänder sig mot poliserna som blockerade dörren till en av husvagnarna, för att inte några aktivister skulle kunna ta sig i.

– Om ni har hjärta så kör ni inte bort oss. Tro mig, jag vet inte vart vi ska ta vägen, säger hon och fortsätter:

– Ni har också barn och familjer. Det är viktigt att polisen och kommunen förstår att vi inte har någonstans att ta vägen.

De flesta dagar sitter Georgeta Baicu utanför en affär på torget och ber förbipasserande om pengar medan hennes man letar burkar och flaskor att panta. Georgeta har också börjat undervisa en ABF-kurs i rumänska på biblioteket och har precis ansökt om samordningsnummer från Skatteverket. Samtidigt engagerar hon sig i en lokal odlarförening. Men kanske det största av allt; i veckan började 14-årige sonen i skolan. Familjen har sett ljuset i tunneln, men hur det ska gå utan ett hem har oroat Georgeta varje dag den senaste tiden.

– Tar de bort allting här får vi sova på marken.

– Jag önskar bara att de hjälper oss och anvisar en plats där vi kan få vara utan att de slänger bort oss. Vi vill ingenting annat, bara ha en plats där vi kan känna oss säkra.

Leif Eriksson har länge engagerat sig i frågan om de husvagnar runt om i staden som fungerar som mångas hem. Han har varit Georgetas och några av de andras ombud, och har försökt överklaga beslutet om avhysning. I december lyckades han få det uppskjutet, men denna gång gick det inte. Sent på måndagseftermiddagen kom beslutet att det inte blir någon ändring – husvagnarna ska bort.

– Historien upprepar sig. Göteborgs stad har tagit beslut om att uppfylla FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, men samtidigt gör de människor hemlösa.

Han menar att beslutet som fattats inte är rättssäkert. Enligt Kronofogdens hemsida ska en så kallad proportionalitetsavvägning göras av alla beslut som drabbar människor, till exempel då att de blir hemlösa. Leif Eriksson begärde en sådan, men den finns inte att få tag på skriftligt.

– Jag kan inte få reda på vem som har fattat beslutet, och jag kan inte få reda på vilka grunder beslutet är fattat på och då blir det väldigt svårt att överklaga. Eftersom det är en grundlagsskyddad princip leder detta till en rättsosäkerhet.

Även under tisdagen då husvagnarna slutligen flyttades kämpade Leif Eriksson tillsammans med aktivister för att få till en lösning på plats. Att flytta vagnarna till en tillfällig 24-timmarsparkering för att köpa sig lite tid diskuterades, men även om pengar till bärgning hade kunnat fixas fram återstår det långsiktiga problemet.

– Om man hade kunnat erbjuda de här människorna tak över huvudet någon annanstans hade det inte varit ett problem. Men det finns inga realistiska alternativ, säger Leif Eriksson.

Själv vill han att kommunen ska upplåta mark där EU-medborgarna kan ställa sina husvagnar, och ett tag såg det ut att bli av. För två år sedan sa dåvarande kommunalrådet Dario Espiga att tanken var att anordna campingplatser för husvagnar, just för att undvika avhysningar.

Men så har det inte blivit.
Georgeta
Baicu är uppgiven.

– Människor som inte har någonting, de hjälper man. De slänger man inte ut, säger hon.

Inte heller på plats i gläntan ledde förhandlingarna fram till någon lösning. Området spärrades på eftermiddagen av med polistejp enligt så kallat PL24 – de som stannar på området kan gripas för ohörsamhet mot ordningsmakten. Knappt ett tiotal personer bärs och släpas bort av polisen. Men då har Georgeta och de andra boende redan lämnat gläntan som i månader varit deras hem. Vart de ska ta vägen vet varken de själva eller kommunen.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hårdare tag mot EU-migranter

Avhysningarna av EU-migranter tar allt brutalare former sedan Farstapolisen infört nolltolerans mot bosättningar.

Stockholms Fria

Romer kördes iväg från Mölndal

På tisdagsmorgonen vräktes en romsk familj från en parkeringsplats i Mölndal. Inhumant, anser både Räddningsmissionen och det nystartade nätverket Tillsammans för Mölndal.

Göteborgs Fria

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu