• Mitko har blivit en symbol för kampen för romers rättigheter i Bulgarien.
Fria Tidningen

Misshandlades för att ha hävdat jämlikhet

Nationalismen växer i Bulgarien. I veckan spreds ett filmklipp på nätet där en 17-årig romsk pojke misshandlas brutalt sedan han hävdat att han och den etniskt bulgariske mannen var jämlika.

Bulgariska myndigheter har börjat utreda det fall som blivit känt sedan förövaren själv laddade upp en video av misshandeln på nätet. Filmen, där mannen misshandlar och förolämpar en romsk pojke, visades över 100 000 gånger på bara 36 timmar i ett land där endast hälften av befolkningen har tillgång till internet.

Händelsen ägde rum i måndags i byn Ovchepoltsi, nära staden Pazardzhik i södra Bulgarien. I den två minuter långa videon hörs den romske tonåringen Mitko säga att han och 24-årige Angel är jämlika, trots deras olika etniska bakgrund.

Detta bemöter Angel med slag och sparkar tills Mitko gråtande tar tillbaka påståendet. Angel fortsätter att förolämpa Mitko och hotar till och med att döda honom tills Mitko lyckas undkomma.

Efter att videon spritts anmäldes Angel som först försökte hålla sig undan men sedan kunde gripas.

I en intervju med en privat tv-kanal i måndags försvarar han sig med att Mitko bett honom om pengar och att han blev arg över påståendet om att de skulle vara jämlika eftersom ”romer inte arbetar”. Angel kallar sig själv nationalist och ångrar inte sitt agerande.

Liknande attacker är vanliga enligt Dorde Jovanovic, ordförande för Europeiska romska rättighetscentret, ERRC.

– Romer utsätts inte bara för attacker utan för systematisk diskriminering, men vi får bara reda på det då det publiceras i media. Oftast förblir sådana här attacker en hemlighet och offren anmäler sällan. Mitko hade inte heller anmält om det inte kommit ut i media. Han är ett föräldralöst barn och det är inte svårt att föreställa sig vad polisen hade sagt om han kommit in till polisstationen för att anmäla, säger Dorde Jovanovic till nyhetssajten Revolution News.

Nationalismen har på senare tid ökat i Bulgarien. Nyligen spreds ett annat våldsamt filmklipp där bulgariska nationalister griper afghanska flyktingar nära landsgränsen. De nationalistiska medborgargarden som på senare tid börjat arrestera och misshandla flyktingar vid gränsen menar att de skyddar landet från kriminella.

Fram tills nyligen hyllades de av landets premiärminister Boiko Borisov då de ”bidrar till gränskontrollen”, men sedan medierna börjat publicera protester och kritik har regeringen svängt och vill nu att våldsgrupperna utreds.

Fakta: 

Romer i Bulgarien

Så många som 800 000 romer (10 procent av befolkningen) beräknas bo i Bulgarien, högst antal i EU.

Många av romerna är arbetslösa och fattigdomsnivån är hög - 80 procent lever på mindre än 32 kronor om dagen. Medellivslängden för romer bedöms vara ungefär tio år kortare i jämförelse med övriga befolkningen och barnadödligheten är tre gånger högre.

Källor: romernashistoria.se, Expo, Deuche Welle

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu