• Centerpartiet i Stockholm vill se fler skyskrapor, även mitt i stan. Enligt förslaget ska huset stå på parkeringshuset Parkaden.
Stockholms Fria

”Skyskrapan är helt otänkbar i verkligheten”

Förslaget på en 40-våningsskrapa på parkeringshuset Parkaden är ett försök att flytta fram gränserna för det möjliga, menar Skönhetsrådet.

Parkeringshuset Parkaden, ritat av Hans Asplund och byggt 1963–1965 i hörnet Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan, är en perfekt grund för en skyskrapa. Bygg på och bygg högt, menar Centerpartiet i Stockholm som föreslår en skyskrapa på 40 våningar, med plats för 270 bostäder.

– Nej, nej, nej, nej, nej, nej, säger Skönhetsrådets ordförande Anders Bodin. Vad håller de på med? Det är en helt galen plats och otänkbart i verkligheten. Huset skulle stå ensamt och isolerat.

Stadens bebyggelse är noggrant planerad och en förtätning av innerstan måste ske varsamt, menar han.

– Om man talar om Stockholms stora värden internationellt, så är det bland annat de sammanhålla siluetterna med betydelsebärande byggnader, grönskan och vattnet. Skönhetsrådet är för höga hus men vid rätt lägen, vid tullarna och ytterstaden.

– Vi borde gå på djupet med föreställningen bland många politiker att just city måste växa, att det skulle vara bra för hela Stockholm och i förlängningen hela Sverige. Det är egentligen motsatsen till vår översiktsplan om promenadstaden, där identifierar man ju flera tillväxtområden och arbetar för att göra Stockholm mer flerkärnigt.

Så man kan inte bygga alls i innerstaden, menar du?

– Jo, säkert kan man bygga på en och två våningar, men tre eller fyra, då börjar det bli tokigt, eller när man börjar ställa dit enskilda höga hus. Jag tycker att man ska jämföra Stockholm med Paris, inte London, eller med Washington, inte New York. Båda bygger högt och mycket men på olika sätt.

Förslag på så här höga hus faller dessutom ofta på eget grepp, tillägger Anders Bodin.

– De är våldsamt dyra att bygga. Om det är över 16 våningar måste man ha tre trapphus. Om skrapan ska bli så där slank som på bilden så blir det inte mycket att hyra ut.

Anders Bodin tar inte Centerpartiets förslag riktigt på allvar.

– Det finns en underliggande vilja att göra om och att provocera. Nu är det jäsning på gång, Gallerians kvarter byggs på med flera våningar. Så lite grann är det här ett trick. Om man går ut lite på gungbrädet kanske man lättare lyckas baxa igenom någonting annat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

Stockholms Fria

Skärholmen ska förnyas ”socialt”

Nu växer nya Skärholmen fram. ”Fokus Skärholmen är vårt profilprojekt när det gäller social hållbarhet”, säger stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S).

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu