• Bygdetv:s hittills mest sedda klipp är från den årliga traktortävlingen och har över 2 600 visningar.
  • Ett av klippen handlar om den lokala omställningsgruppen och dess byaodling.
  • Hittills har ingen sagt nej till att medverka i filmerna, säger Per-Åke Sörman. Exempelvis vakthavande befäl för Örebropolisen.
  • I framtiden drömmer Per-Åke Sörman och Niclas Lindahl om att göra en spelfilm. Bilden är från deras inslag om Svenne Rubins.
  • ”Andra får gärna kopiera oss rakt av eller göra egna varianter. Småkommuner måste hålla ihop för att stärka landsbygden”, säger Per-Åke Sörman.
Landets Fria

Egen tv stärker bygden

Kring byarna Järle och Ervalla i Örebro län bor bara 1 400 personer. Ändå har området en webbplats som uppdateras dagligen och en egen tv-kanal.

Bygdenytt.se startades den 1 januari 2012 och sedan dess har Ervalla bygdelags ordförande Per-Åke Sörman skrivit ett inlägg om dagen. Det handlar om det som är aktuellt just nu, som fiberutbyggnad för bättre bredbandstäckning, flyktingmottagande eller stickkaféer. Istället för att invånarna ska behöva ringa honom och fråga om saker finns all information på nätet.

Före år 2012 brukade han lägga lappar i brevlådorna i området om exempelvis fotbollsmatcher eller marknader.

– Men det var slöseri med tid och med miljön, så istället drog jag igång en interaktiv anslagstavla om vad som händer i bygden.

När fotografen och filmaren Niclas Lindahl flyttade till området kom nästa steg i Bygdenytts utveckling. Han och Per-Åke Sörman bestämde sig för att göra filmklipp om bygden tillsammans. Sedan år 2014 har det blivit tre säsonger med Bygdetv på videosajten Youtube. Avsnitten finns också på dvd.

– Bygdenytt och Bygdetv startades för att visa att det händer så mycket i vår bygd och på landsbygden som man inte får veta om. När journalisterna fokuserar på storstäderna måste vi hitta nya vägar för att få människor att upptäcka hur bra vi har det här, säger Per-Åke Sörman.

Filmarna har letat upp lokala profiler inom allt från kultur till näringsliv.

– Jag vill sprida de goda exemplen på dem som gjort gott för bygden eller landsbygden. Det är småskaligt, men många här omkring tycker att det är roligt att titta på en film om sin granne.

Filmerna har exempelvis handlat om Sveriges första normalspåriga järnväg, skolavslutningen i kyrkan med körsång och intervjuer, betygsättning av sommarkaféerna samt Järles byaodling och omställningsarbete.

– Jag brukar säga att det bor ett original bakom varje dörr. Alla har något att berätta. Vi gör det med glimten i ögat men ändå seriöst, säger Per-Åke Sörman.

Ett syfte är att få fler att anlita lokala företagare istället för att köpa varor och tjänster på annat håll.

– Jag vill inte tvinga någon att välja det ena eller det andra, men om man vill att bygden ska leva måste man handla här.

Per-Åke Sörman tycker att initiativet har ökat känslan av stolthet över bygden bland de boende.

– Det finns en offerkofta som många tar på sig. ”Ingen intresserar sig för det som händer här”. Jag tycker att man kan gnälla först när man har gjort så mycket man har kunnat. Ingen kommer och knackar på hos oss utan vi måste ta saker i egna händer.

Nu ser han gärna att fler byar och småorter gör liknande satsningar. Det har kommit en del förfrågningar genom åren men många blir avskräckta när de inser att satsningen bygger på mycket obetalt arbete. Tack vare sponsring från lokala företag får Niclas Lindahl lite betalt för den tid han lägger på att filma och klippa på en professionell nivå men i övrigt görs arbetet ideellt.

– Om man ska få betalt måste man jobba mycket med företag. Men till den som kan och har tid säger jag – stick ut och dokumentera din hembygd! Det finns så mycket spännande att berätta oavsett var du bor.

I framtiden drömmer Per-Åke Sörman och Niclas Lindahl om att göra en spelfilm, men det ligger på is just nu. Oavsett vilket blir det fler avsnitt av Bygdetv framöver.

– Vi kommer att fortsätta att visa upp bygden. Och jag kommer att fortsätta att göra anslagstavlan så länge folk läser den. Jag tror på landsbygden generellt. Vi har tuffa utmaningar men de är till för att klaras, säger Per-Åke Sörman.

Läs och se mer på www.bygdenytt.se och www.youtube.com/bygdenytt.

Fakta: 

Tryckfrihetsförordningen 250 år

I år har det gått 250 år sedan världens första tryckfrihetsförordning trädde i kraft i Sverige. Landets Fria firar med att uppmärksamma några som startat egna medier.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu