• Erik Holmström och dockan Roland.
  • Golem är en figur ur judisk folklore. Nu blir den till skräckteater på Malmö dockteater.
Fria Tidningen

”Alla tror att dockteater är för barn”

Regissören och dramatikern Erik Holmström tröttnade på Stockholm och flyttade till Malmö för att starta upp en dockteater för vuxna. Nästa vecka är det premiär för uppsättningen Golem.

Dramatikern och regissören Erik Holmström var i många år med och drev Turteatern i Stockholm. Efter att bland annat satt upp Scum-manifestet ville han pröva på något nytt. Tanken var att starta en teater som jobbade med formmässiga experiment, vilket ledde till att Malmö dockteater bildades.

– Jag hade en längtan efter något annat. Det är så lätt att låsa sig i föreställningar om vad teater kan vara, och själv har jag allt mer arbetat med dockor och figurer när jag regisserat. Med dockteatern kunde jag kliva in i detta arbetssätt till hundra procent och börja jobba med form och bilder. Det kändes väldigt befriande och känslan var mer att jag började se mig själv mer som en konstnär.

Att hamna i Malmö, där han tidigare utbildat sig på Teaterhögskolan, kändes som en befrielse.

– Stockholm är en trist och snobbig stad och jag trivs inte där, det är en stad som är för rik för sitt eget bästa. Det är en karriärstad och det präglar relationen mellan människor där. Jag längtade helt enkelt tillbaka till Malmö där det fanns möjligheter att dra igång det här projektet.

Att det blev dockteater som skulle sysselsätta honom var mer eller mindre en slump, berättar Erik Holmström.

– Det är inget jag sysslat med tidigare och jag kan fortfarande ganska lite om dockteater, men jag är helt fascinerad av formspråket och möjligheterna som finns inom dockteatern.

Dockteater för en vuxen publik är ovanligt då teater med dockor fortfarande anses vara riktad främst till barn.

– Vi måste förtydliga att vi gör dockteater för vuxna eftersom alla tror att dockteater är för barn, vilket i och för sig inte är något fel. Att dockteater har låg status behöver inte bara vara en nackdel. Utifrån en underdogposition kan man bli friare i sitt skapande. Det kändes roligt att då starta Malmös dockteater, som ett sätt att överraska och inte följa trender.

Premiärföreställningen var Funktionell dumhet, baserad på Roland Paulsens reportagebok Vi bara lyder – en berättelse om Arbetsförmedlingen. I föreställningen fick man följa dockan Roland och hans studie av arbetsförmedlingen; de anställdas strategier, byråkratins struktur och arbetssamhällets moral.

Dockorna till föreställningen gjordes i kartong.

– Det är väldigt spännande att arbeta i vår verkstad och undersöka olika material som kan användas. Jag kan stå i månader och mejsla fram dockor och arbeta med scenografin. Det blir som ett verk i sig och jag brukar tänka på det som rörliga tavlor, säger Erik Holmström.

Om en vecka väntar premiären på Golem. Erik Holmström följer förberedelserna på distans från Stockholm där han sätter upp barnföreställningen Mamman, efter en roman av Maxim Gorkij, på Teater Tribunalen.

– Med Golem samarbetar jag med Rikard Lekander som jag känt sedan länge och han är väldigt intresserad av genrer och estetik, och att arbeta med dockteater tror jag passar honom. Golem är en klassiker som är lite okänd i Sverige och det är kul att vi är först att sätta upp den. Myten om en konstgjord människa passar också för en dockteater, säger Erik Holmström.

Golem har premiär 13 mars på Malmö dockteater.

Fakta: 

Läs också: Skräckteater på frammarsch

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skräckteater på frammarsch

Rikard Lekander är svensk skräckteaters nestor. Efter flera uppmärksammade uppsättningar provar han nu dockteater.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu