• Rein och Wulfband uppträder på Subkultfestivalen, som har som mål att skapa en festival där det går att uppleva musik och kultur från subkulturer som annars inte syns så mycket.
  • Mirre Sennehed, Eddie Wheeler och Richard Selin står bakom Subkultfestivalen.
Göteborgs Fria

Augusti har aldrig varit mörkare

Trollhättan kommer att invaderas av svartklädda personer till sommaren. Det är i alla fall målsättningen för nya festivalen Subkult. ”Målgruppen är svartklädd, men generellt är vårt mål att skapa en mötesplats för normöverskridande och subkulturella uttryck”, säger projektledare Mirre Sennehed.

Sol och klarblå himmel är förutsättningar som varje sommarfestivalarrangör önskar sig. När man riktar sig till en svartklädd publikskara är det inte gassande sol som utlovas först och främst. När Subkultfestivalen arrangeras för första gången till sommaren är deras slogan: ”Augusti har aldrig varit mörkare.”

– Målgruppen vi riktar oss till är gothare, syntare och emos, och de är oftast svartklädda. Det har efter Arvikafestivalen funnits ett behov av en alternativ musikfestival och vi har som ambition att fylla det hålet. Vi vill skapa en festival där man ska kunna uppleva musik och kultur från subkulturer som annars inte syns så mycket, säger Mirre Sennehed.

Bakom initiativen står kulturföreningen Subvox i samarbete med Trollhättan kommun och Riksförbundet Sub. Mirre Sennehed och de övriga två projektledarna, Eddie Wheeler och Richard Selin, är bosatta i Göteborg, men att anordna festivalen där var aldrig ett alternativ.

– Här finns redan stora festivaler och vi ville hellre arrangera i en mindre stad som skulle vara intresserad av något nytt som de kan satsa på. Trollhättan kommun nappade på vårt förslag.

Festivalen drivs ideellt och just nu inväntar arrangörerna besked om projektstöd och möjliga sponsorintäkter. Redan nu är ett par band inbokade, bland dessa Agent Side Grinder,
Rein, Hex och Wulfband, dessutom är det klart att den fria teatergruppen Showgoth kommer dit med sin föreställning Sound of darkness.

– Trots att det är mindre kända band för den breda allmänheten hoppas vi på att locka personer som inte redan är inne på den här musiken. Vi är säkra på att vi inte behöver boka Håkan Hellström för att locka folk, det finns gott om band som ändå har en stor publik inom olika subkulturer. Titta exempelvis på festivalen Wave Gotik Treffen i Leipzig som lockar tusentals gothare och som påverkar hela staden genom intressanta kringarrangemang.

Ett annat syfte med Subkultfestivalen är att öka förståelsen för dem som attraheras av subkulturer, personer som ofta möts av fördomar. Mirre Sennehed berättar att hon själv upplevde ett utanförskap som ung punkare i Kisa.

– Det var inte lika accepterat att sticka ut där. Det var en befrielse att flytta till Göteborg där det fanns möjlighet att vara sig själv.

Trots detta fick Mirre Sennehed på nära håll se en nära vän mista livet på grund av att han såg annorlunda ut.

– Min kompis Pelle blev mördad i Länsmansgården. Orsaken till att han råkade illa ut var att han hade en subkulturell klädstil. En viktig del för oss som arbetar med festivalen är att skapa en plats som är till för alla. Vi vill slå ett slag för allas rätt till sin egen identitet.

Fakta: 

Subkultfestivalen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skräckteater på frammarsch

Rikard Lekander är svensk skräckteaters nestor. Efter flera uppmärksammade uppsättningar provar han nu dockteater.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu