• Eldshow med akrobatik och nycirkus är en av programpunkterna i årets Kulturnatta. Arrangemanget firar 25 år i år och för första gången sträcker sig programmet över två dagar.
  • Åsa Nohlström, Kulturnatta-ansvarig på Göteborgs Stads kulturförvaltning.
Göteborgs Fria

Kulturnatta firar 25 år

Kulturnatta är ett sätt att belysa stadens rika kulturliv. I år firar Kulturnatta 25 år och Åsa Nohlström, Kulturnatta-ansvarig på Göteborgs Stads kulturförvaltning, ger sina personliga tips ur det digra programutbudet.

Kulturnatta, som drar igång på fredag kväll, beskrivs som något av ett kulturellt smörgårdsbord. Tidigare år har arrangemanget gått av stapeln i oktober och varit en kväll.

I år har Kulturnatta flyttats fram till januari och omfattar för första gången två dagar.

– Kulturnatta kommer att märkas i hela staden i år då alla stadsdelar kommer att delta med programpunkter. Det gör de för att årets Kulturnatta är en del av kulturåret 2016, som är en del av stadens väg mot 2021 då vi har 400-årsjubileet, säger Åsa Nohlström, Kulturnatta-ansvarig på Göteborgs Stads kulturförvaltning.

Nytt för i år är att Kulturnatta firas under två kvällar.

– Det har funnits önskningar från både publik och arrangörer att ha två kvällar vilket vi nu för första gången testar, säger Åsa Nohlström, som när Kulturnatta drar igång kan passa på att pusta ut.

– När Kulturnatta drar igång är mitt arbete i stort avklarat. Men vi ska ha flera olika invigningar och jag kommer att åka runt och dokumentera kvällarna.

I tio år har Åsa Nohlström arbetat med arrangemanget som hon tycker är viktigt för att det hjälper till att lyfta fram och synliggöra kulturlivet.

– Det finns många som inte vet var man hittar information om var friteatrarna håller till och vad gallerier har att erbjuda. Med hjälp av Kulturnatta har vi möjlighet att förpacka allt som händer i kulturlivet och sprida det till en stor publik. Mycket av kulturlivet är finansierat av offentliga medel och alla har rätt att ta del av den.

Från att ha varit ett mindre arrangemang har Kulturnatta med åren växt till ett stort evenemang. Både antalet arrangörer och antalet besökare har vuxit.

– Vi räknar antal besök och kan se att dessa har ökat stadigt. De senaste åren har vi uppskattat 40000 besök, vilket är en högst tillfredställande siffra.

Ser ni även att Kulturnatta genererar intresse för kulturlivet under det övriga året?

– Det vi vet är att ungefär hälften av de som kommer är nya besökare på de ställen de går till, och det är en väldigt hög siffra. Det är ett gott betyg på att vi lyckats med att göra kulturen tillgänglig för fler.

Den fria entrén gör att de som tyckt det varit för dyrt att exempelvis gå att lyssna på Göteborgs Symfoniker nu ändå har möjlighet till detta.

– Några programpunkter behöver man Kulturnattakort till, men det är inte speciellt många punkter som berörs. Mer än 200 punkter i programmet har fri entré,

Du har hjärnkoll på programmet, kan du ge tre tips om vad vi ska gå på?

– Det är omöjligt att bara väja tre saker, skrattar Åsa. Jag kan rekommendera 300 saker att gå på. Men generellt tycker jag man kan tänka att det är värt att besöka något nytt, någon favorit och att även passa på att besöka en plats i staden som man inte tidigare besökt. För mig blir det nya platsen Sjumilahallen på Hisingen där det blir en eldshow med akrobatik. Sedan väljer jag Improverket på Andralånggatan som bjuder på improviserad show. Som sista tips blir det Bo Harringers fotoutställning på Angeredsteatern, en dokumentation över teaterns snart 40-åriga historia, säger Åsa Nohlström.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu