Fördjupning


Volontärer
Del 2 av 3

  • – Jag får väldigt mycket energi av alla volontärer som dyker upp varje onsdag och jobbar under kaoset som det ändå kan vara här. Det ger hopp, särskilt den här hösten när asylboenden bränns och asylpolitiken blir mer och mer inhuman, säger Matilda Persson som är samordnare för vården på Rosengrenska.
  • Sedan 2013 har alla papperslösa rätt till det som kallas vård som inte kan anstå. Men många är fortfarande rädda, och en av Rosengrenskas uppgifter är att informera och stötta personer att våga söka vård.
Göteborgs Fria

”Här behövs personer som orkar lyssna”

Alla har rätt till vård. Även de som inte bor i Sverige på lagliga grunder. Varje onsdag håller Rosengrenska öppen vårdmottagning för att hjälpa papperslösa att hitta rätt. Matilda Persson är en av många engagerade volontärer.

Utanför glasväggarna har människor börjat samlas. Det blåser snålt och duggregnet piskar dem i ansiktet. Ändå ställer de sig i en prydlig kö utanför trädörren. Varje tisdag och onsdag håller kyrkan öppet för utdelning av mat och kläder, på onsdagar är även Rosengrenska på plats. Veckan innan var det betydligt mer oordning men nu har de flesta lärt sig, papperslösa på onsdagar, övriga på tisdagar.

– Det är olyckligt att vi behövde dela upp det så här när det är så kallt ute men vi hade inget val, trycket har bara ökat och i slutändan handlar det om brandsäkerheten, säger Matilda Persson, samordnare över vården på Rosengrenska.

Rosengrenska är en stiftelse som erbjuder vård för papperslösa. Alla papperslösa är välkomna för att prata med sjuksystrar, psykologer eller tandläkare. De kan också få del av den mat och de kläder som kyrkan delar ut.

Matilda Persson började jobba ideellt som sjuksköterska för Rosengrenska för två år sedan. Under hösten har hon bytt position och fungerar nu som samordnare för vården. Hon ser till att det är tillräckligt många volontärer varje kväll och att allt går rätt till.

– När jag började tyckte jag direkt att det var bra, välgjort och viktigt. Jag kände att jag kunde göra det som behövde göras. Det behövdes inte 20 års sjuksköterskeerfarenhet som jag trodde, utan det som behövs här är personer som orkar lyssna, se och stötta de här utsatta människorna.

Sjuksköterskornas jobb är främst att informera de papperslösa om vad de har rätt till och vad Rosengrenska kan hjälpa dem med. Sedan 2013 har alla papperslösa rätt till vård som inte kan anstå och de kan besöka vårdcentral och sjukhus utan att riskera att bli tagna av polisen.

– Vi möter mycket rädsla, okunskap och otrygghet. Vi kan stötta dem så att de vågar söka den vård de har rätt till, säger Matilda.

Var hon än rör sig i kyrkans lokaler är det någon som grabbar tag i henne. ”Matilda, kan du hjälpa mig med det här?”, ”Matilda hur var det nu med utbetalningarna?”, ”Fråga Matilda!”.

Vanligtvis brukar Matildas uppgift vara just detta, finnas tillgänglig för frågor och krångliga fall. Men i dag tar hon även emot en patient, en man med kryckor som grimaserar av smärtor. Han har fått avslag på sin asylansökan och nu är hans medicin slut. Matilda sitter mittemot, hon lutar sig fram i kontorsstolen och säger tydligt:

– Du har fortfarande rätt till vård.

– Han är mycket rädd, säger mannens kompis som tolkar åt honom. Mannen själv kan ingen svenska.

– Jag förstår att du är rädd men vård och sjukhus är säkra platser, jag lovar, fortsätter Matilda.

Efter ett tag förstår mannen innebörden i budskapet. Hans ögon ser hoppfulla ut och ansiktet spricker upp i ett lättat leende. I morgon ska han gå till vårdcentralen direkt när de öppnar, sedan ska han inte behöva ha ont mer.

– Det bästa med det här jobbet är när det går bra, och det gör det ofta. När den informationen jag sitter på kan lösa bekymmer för människor som tror att det är kört för att de inte har några rättigheter kvar. Det är magiskt.

Men det slutar inte alltid lyckligt. Matilda berättar att hon ibland träffar människor som varken har släkt eller vänner här och som inte har någonstans att ta vägen.

– Det är en sådan uppenbar utsatthet och vi kan inte hjälpa dem. Vi kan inte fixa bostad eller se till att de får uppehållstillstånd. Det kan vara svårt att hantera, säger hon.

– Men nästan alla mår i alla fall lite bättre av att komma hit och få prata med oss. De flesta går ändå härifrån lite tryggare och säkrare på sin sak.

Fakta: 

Rosengrenska

Rosengrenska är en ideell stiftelse som erbjuder vård för papperslösa.

Deras jobb är till stor del att informera om lagen att alla papperslösa har rätt till vård, men de jobbar även med att fånga upp andra behov som psykiska problem.

Med hjälp av stipendier och privata donationer erbjuder Rosengrenska även pengar till papperslösa som sökt vård.

Om de tar med sina kvitton får de ersättning för såväl läkarbesök som medicin.

Artikelserie: Volontärer

I en tredelad serie får vi följa några av de personer och organisationer som får mycket av det dagliga livet för några av vårt samhälles mest utsatta grupper att gå runt. Mat, boende, myndighetskontakter eller bara någon som lyssnar gör ofta hela skillnaden när en befinner sig i en desperat situation.

Del 1: Han motiveras av orättvisor
Få stöd och hjälp med att kontakta myndigheter eller kom in i värmen och drick en kopp kaffe. Informationscentret Crossroads Göteborg finns till för utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Projektledaren Claes Haglund berättar om sitt jobb och viljan att göra skillnad.

Del 2: ”Här behövs personer som orkar lyssna”
Alla har rätt till vård. Även de som inte bor i Sverige på lagliga grunder. Varje onsdag håller Rosengrenska öppen vårdmottagning för att hjälpa papperslösa att hitta rätt. Matilda Persson är en av många engagerade volontärer.

Del 3: Ett nödvändigt ont engagemang
Det började som en grupp på Facebook och slutade med inflytande över kommunala beslut. I dag ser Refugees Welcome inte likadant ut som det gjorde i september – men de aktivas engagemang har inte svalnat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu