• En fungerande bandspelare kan återanvändas, medan glödlampan går till materialåtervinning. Peter Nyström från Stockholms Vatten instruerar Miljöborgarråd Katarina Luhr (MP).
  • Prylar som lämnas till återanvändning hämtas av Återbrukets samarbetsorganisationer Myrorna, Stockholms stadsmission, Röda Korset och ReFurn.
  • En våning ner i Vanadisberget finns även traditionell återvinning.
  • "Har det öppnat nu? Då ska jag rensa i källaren", säger Olle Persson, 67 år.
  • "Jag har följt turerna kring det där i flera år. Just nu har vi en soffa som vi ska lämna", säger Caroline Järkvik, 63 år.
  • "Jag tror att jag kommer att utnyttja det för att kunna kasta allt som jag inte kan kasta i sopsorteringen i huset – glas, glödlampor och färg bland annat", säger Sandra Schmitz, 28 år.
  • "Äntligen! Det här är en viktig pusselbit för Stockholms avfallshantering", säger miljöborgarråd Katarina Luhr (MP).
Stockholms Fria

Stockholms första återbruk öppnat i Vasastan

Nu kan stockholmarna lämna sina överflödiga prylar i den nya stationen för återbruk vid Roslagstullsrondellen. Anläggningen är stadens första i sitt slag.

– Vi säger ett stort äntligen. Det här är en viktig pusselbit för Stockholms avfallshantering, inleder miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) vid tisdagens invigning av Återbruket i Vanadisberget i Vasastan.

Från taket droppar fukt som letar sig ned i berget. Annars ser det nästan ut som en undergroundbutik, med hängande industrilampor och neonlika informationsskyltar mot grottväggarna.

Skillnaden mot en vanlig sopstation är att man här inte bara tar vara på material för återvinning, utan även ska kunna lämna in möbler och prylar för återanvändning. Något som har stora fördelar, understryker Katarina Luhr.

– Att tillverka saker, även om det är av återvunnet material kräver alltid energi. Det är en stor vinst för klimatet att använda möbler och liknande så länge det går.

2011 stängde den stora återvinningscentralen i Vanadisberget vid Roslagstullsrondellen i Vasastan. Sedan dess har det varit många turer fram och tillbaka innan det i februari fattades beslut om att öppna Återbruket istället. Anläggningen skulle ha öppnat i maj, men lokalerna under berget levde inte upp till brandföreskrifterna och invigning har skjutits upp gång på gång tills nu.

Personal på plats ser till att sakerna hamnar rätt.

– Husgeråd, möbler och liknande går att lämna här i återbruksavdelningen och hämtas sedan av våra samarbetspartners, som Myrorna och Stockholms stadsmission, där sakerna säljs vidare. Det som inte är återbruk utan återvinning, som glödlampor, får man ta med en våning ner, säger Peter Nyström från Stockholm vatten, som ger en rundvisning. 

En nedåtgående kurva leder ännu längre ner i berget till återvinningsstationen. För att utnyttja det centrala läget och uppmuntra folk att komma utan bil har Återbruket utrustats med cykel- och gångvägar. Nästa år kommer anläggningen även få in en lådcykel som besökare kan komma och låna för att forsla hit saker i. 

Sparar det inte ytterligare transporter om folk lämnar in sina prylar direkt till era samarbetspartners istället för att ha er som mellanhand?

– Ofta om man har till exempel källarröjning vill man kunna lämna allt på samma ställe. Jag hjälpte nyss en kompis att flytta och då fick vi åka runt till en massa olika ställen. Vill man bara lämna något till Myrorna är det så klart bättre att bara åka dit, säger Katarina Luhr. 

Än vet kommunen inte om Återbruket kommer att löna sig ekonomiskt, eller om det kommer att öppna fler anläggningar på andra platser i staden.

– Nu ska vi göra ett försök under tre månader. Det är en testversion helt enkelt, säger Katarina Luhr.

Kommer du att använda Återbruket?

Olle Persson, 67 år:

– Har det öppnat nu? Då ska jag rensa i källaren. Jag behöver lämna en säng och en byrå bland annat. Vi har sommarstuga i Eskilstuna, så vi brukar ta med grejer vi ska göra oss av med till återvinningsstationen där, där fungerar allt sådant som det ska.

Caroline Järkvik, 63 år:

– Jag har följt turerna kring det där i flera år. Just nu har vi en soffa som vi ska lämna. Det fungerar ganska bra med sopsorteringen vi har i huset men för större saker har vi behov av en sådan här återbruksstation.

Sandra Schmitz, 28 år:

– Ja, jag tror att jag kommer att utnyttja det för att kunna kasta allt som jag inte kan kasta i sopsorteringen i huset – glas, glödlampor och färg bland annat. Det skulle vara ännu bättre om vi kunde kasta allt i huset.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu