Krönika


Krönika

Landets Fria

Årets julklapp: en robotgräsklippare och några grader varmare

Köp 2 betala för 1!

Köp för minst 1 000 kronor och du får en snygg väska på köpet!

Samla 1 500 poäng och du får köpa en kaffemaskin för bara 300 kronor!

Vi lockas ständigt till konsumtion. Hela tiden och framför allt i juletider matas vi med budskapet att vi blir lyckligare, snyggare och bättre medmänniskor ju mer vi konsumerar.

Och du behöver inte ens springa ut och stressa i julhetsen – nej sitt hemma i din mysfåtölj och få alla klapparna fixade med ett klick eller två, enklare blir det inte.

”Förutsättningar finns för en god jul för svenska konsumenter och för svensk detaljhandel” berättar HUI Research. Hushållen är köpstarka och optimistiska så nu slår vi nytt rekord i julhandeln, hipp hurra!

Julhandelns ökning beskrivs nästan överallt som något positivt. Jippi vi lyckades igen! Stark handel och hög konsumtion tyder på starka trygga hushåll. Det är bra nu, vi går framåt, vi är starka.

Jag undrar när och var vi får läsa om julhandeln i följande ordalag:

Julhandeln förväntas tyvärr öka i år igen. Sveriges politiker och näringslivet har samlats till krismöte kring hur de ska vända den ökade konsumtionstrenden.

”Vi måste få våra svenska hushåll att köpa mindre och förstå att lyckan inte finns i fler prylar,” säger politisk talesman, starkt orolig för den ökade konsumtionens negativa påverkan på individ och samhälle.

För samtidigt som det pågår klimattoppmöte i Paris, där världens ledare ska lösa det här problemet vi råkar ha med ett varmare klimat – för sjutton jorden, kan du inte bara svalna lite så vi kan ägna oss åt julhandeln i lugn och ro? – förväntas vi här hemma i Sverige konsumera för 75 miljarder kronor under december månad. Som om de där två världarna inte hör ihop och som att inte våra konsumtionsmönster, vi alla ”vanliga människor” har en stor del i att vi kanske inte når det där tvågradersmålet utan snarare kan förvänta oss en tregradig temperaturökning.

I dag konsumerar vi människor tillsammans som om vi hade fler än fyra jordklot, men vi har bara det här klotet. Och vår köpfest kommer sannerligen framtidens generationer få bekosta samtidigt som vi inbäddas i budskapet att en fröjdefull jul innebär fler klappar till barnen.

Men kanske behöver inte årets julklapp bli en ny robotgräsklippare som handeln förutspår, kanske kan det bli lite mer tid med familjen och en kärleksfull kram till någon vi älskar.

Fakta: 

Annika Lykta är scenkonstnär, projektledare, skribent och omställare.

ANNONSER

© 2022 Fria.Nu