Krönika


Krönika

Landets Fria

En fin insats för miljön, Ingvar Kamprad

Grattis Ingvar! Nittio pinnar är inte illa pinkat.

Bry dig inte om de tråkmånsar som gör väsen av din politiska gärning. Att du likt en handfull andrasvenskar framhärdade som organiserad fascist långt efter krigsslutet och förintelsen. Eller att du ännu år 2010 i medier hyllade den ökände fascistideologen Per Engdahl.

Det är så tarvligt att gräva i sådant. Viktigast är väl att se framåt! Din främsta gärning är trots allt som ikon för konsumtionssamhället, och det måste ursäkta det mesta.

Låt oss denna dag glömma alla oginheter om din skatteplanering. Hur ditt företag flyr svensk skatt genom avancerade upplägg och på så vis har kunnat undanhålla välfärden miljardbelopp. Allt knorr om hur du utnyttjar ”varumärket Sverige” i Ikeas marknadsföring, trots att du underlåter att uppfylla din del av vårt svenska samhällskontrakt.

Liksom de gnällspikar som frågar sig varför Ikea drivs i en stiftelseform med noll insyn, en ogenomtränglig labyrint av brevlådeföretag och obskyra advokatfirmor i skatteparadis. Och som missunnsamt undrar vart alla miljarder tar vägen.. vilket med tanke på dina politiska böjelser ger vind åt spekulationer.

Folk är så småaktiga. Den svenska avundsjukan, du vet.

Ändå får jag erkänna att jag blev lite putt när du nyligen ödelade den bördiga Röbäcksslätten utanför Umeå med ditt nya Ikea-köpcenter.

Fast! Hjulen måste ju snurra. Låt oss gilla läget när lokal handel inom tio mils radie inte klarar konkurrensen och tvingas i konkurs. Du vet, lokala fackhandlare, lanthandel och sådant där. Kreativ förstörelse som de säger på affärsspråk.

Konkurrensen, förresten. Umeås skattebetalare har servat dig med utredningar och projekteringar för mångmiljonbelopp. Trots att kommuner enligt lag inte får stödja enskilt företag. Du är allt klurig du, Ingvar!

Sedan funderade jag. Ni har ju kört kampanj för ert nya köpcentrum över halva Norrland. På tåg, bussar och fasader har ni utlovat ”Jordens kalas – för en mer hållbar vardag” i härligt gröna färger. Med pangerbjudanden på prylar och krimskrams. Allt inramat av Umeås kommunlogga, björklövet. Smart! Det värmer mig att du gör en sådan fin insats för miljön, Ingvar!

Men hur blir det med de hundratusentals biltransporterna när folk ska köra bil till Ikea istället för att handla där de bor? Är det så hållbart? Så tänkte jag.

Fast så fick jag höra om hyllade entreprenören Elon Musk. Han tror att jorden är körd och investerar nu i att skapa en framtid för människan på planeten Mars.

Där trillade poletten ner. Med konsumtionssamhället som hävstång får vi loss kapitalet!

Vi ses på Mars, Ingvar!

Fakta: 

Björn Forsberg är forskare och författare och bor i Bursiljum.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu