• Amr Bitar och Bushra Yahya J står bakom Swedena, en radiokanal på arabiska.
Göteborgs Fria

De gör svenska nyheter på arabiska

Vad behöver nyanlända? Det var grundfrågan för journalisten Amr Bitar när han startade Radio Swedena, en arabisktalande nätradiostation för tio månader sedan. Fokus är att underlätta integration i det svenska samhället.

– Vi ser ett behov av information och nyheter om det svenska samhället på arabiska, säger redaktionschefen Amr Bitar.

I dag har Radio Swedena FM (uttalas Suedna på arabiska) mellan 50 000 och 80 000 besökare i månaden. De har flera olika program och arbetar med ljud, text och bild.

GFT träffar Amr Bitar och kollegan Bushra Yahya J i Gårda, där statliga utbildningsföretaget Lernia lånar ut en lokal till dem för möten och planering. De välkomnar med kaffe och på bordet står en rosa hjärtformad ask med den handmålade logotypen, full med pepparkakor - en symbol för deras brobyggande verksamhet.

– Vi ser ett behov av information och nyheter om det svenska samhället på arabiska. Eftersom integration ibland tar lång tid vill vi bidra med stöd och uppmuntran till nyanlända att hitta snabbare vägar in i samhället, säger Amr Bitar som är redaktionschef. Vi har mycket lyssnarkontakt och är redan en länk mellan nyanlända och samhället men skulle kunna bli ännu bättre med lite resurser.

Bushra Yahya J från Jemen och Amr Bitar från Syrien har varit i Sverige i ungefär ett och ett halvt år. Särskilt den första tiden var fylld av frågor om hur det fungerar i landet. Radio Swedena är ett resultat av deras egna behov av svar för att komma vidare. I dag har stationen ett team på tio personer runt om i landet som medverkar, dessutom har de också startat i Norge. De vill också slå hål på myter om Sverige och svenskarna. Bushra tar ett självupplevt exempel:

– När jag flyttade till lägenheten i Hisingen tänkte jag gå runt till mina grannar och hälsa och bjuda på kakor. Men mina arbetskamrater sa: Nej, det gillar inte de inte. Men jag gjorde det i alla fall och har nu en fin kontakt med alla grannarna.

Än så länge sker allt arbete med Radio Swedena ideellt. Amr Bitar och Bushra Yahya J lägger all ledig tid de kan avvara på Radio Swedena. Det mesta sänds från Amrs bostad i Lindome.

För tillfället praktiserar de, Amr Bitar på Öppna kanalen och Bushra Yahya J på Angereds teater. Men med små resurser är de redan stora och arbetar i flera kanaler och sociala medier. På Whatsapp (en mobilplattform) har de 1 500 följare och ger där en daglig nyhetsuppdatering. På sajten swedenafm.se sänder de utöver nyhetsuppdateringar olika radioprogram och rewritar nyheter från och om Sverige. På facebook har de flera grupper, bland annat en om matlagning, recept och var en kan få tag på ingredienser.

– Vi har ett program med svensklektioner, Svenska Ala Alsaréa Det kan handla om hur du gör när du köper möbler på IKEA, hur ett läkarbesök går till eller hur du registrerar ett bredband.

- Ett annat program heter Snabba svar, där vi svarar på frågor från lyssnarna och läsarna. Valutakursen är ett viktigt inslag, eftersom en hel del av dem som kommer har kvar sin familj i ursprungslandet, eller någonstans på flyktvägen, och de sänder pengar till dem.

Ytterligare ett inslag är presentation av svenska städer.

– Folk vill veta saker om orter där de kanske ska bo. Vi kör tre minuter om vad som finns i till exempel Örebro och Kalmar, vilka skolor finns, sjukhus, sådant som folk behöver veta.

Amr Bitar är utbildad i juridik och ekonomi och har arbetat som tv-journalist för bland annat Al Jazeera där han bland annat har rapporterat om båtflyktingar. Bushra Yahya är statsvetare, utbildad i Sanaa, Jemens huvudstad. Båda har kvar sina familjer i Syrien respektive Jemen. När vi träffas har nyligen terrordådet i Paris inträffat och säkerhetsläget i Sverige är förhöjt.

– Det känns som det finns mer trygghet i Sverige men händelserna gör att jag känner mig lite orolig att alla muslimer ska ses som terrorister, säger Bushra.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krönika: Med Hi-Hat Xpres i Kazan

Det är fantastiskt att vara delaktig i ett verk där allt är möjligt, skriver dansaren Anna Westerberg, som nyligen besökte Kazan med föreställningen Hi-Hat Xpres.

Göteborgs Fria

Hallå där...

Navid Modiri, en av personerna bakom Miss Rafiki. I helgen bjuder ni in allmänheten att delta i inspelningen av musikvideon till låten Kintsugi i Malmö.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu