• Syriske flyktingen Samer Albqerat och hans barn – Goly, 9 månader, 6-åriga Nada och 3-åriga Khaled – väntar på besked om de blir en av de familjer som får asyl i Kanada.
Fria Tidningen

Kanada tar emot 25 000 syrier

25 000 syriska flyktingar ska få asyl i Kanada och 10 000 av dessa anländer redan inom en månad. Den snabba processen lovordas av den internationella organisationen för migration, IOM.

Kanadensiska myndigheter påbörjade arbetet med urval och säkerhetskontroller av flyktingar i Jordaniens huvudstad Amman i söndags. Under de första 48 timmarna plockades 200 personer ut till programmet, skriver nyhetsbyrån AFP. De första flygen till Kanada väntas lyfta i mitten av december och 10 000 personer beräknas hinna komma innan året är slut. Resterande 15 000 ska anlända i början av nästa år.

IOM hyllar Kanadas snabba arbete för att ta emot syriska asylsökanden. I jämförelse har EU bara valt ut 200 av de 120  000 flyktingar man i slutet av september kom överens om att omfördela från Italien, Grekland och Ungern.

Kanadas nytillträdde liberale premiärminister Justin Trudeau presenterade planen om flyktingmottagandet redan under sin valkampanj. Efter Parisattentaten har den fått kritik, trots att det inte finns några bevis för att en syrisk flykting skulle ha funnits bland terroristerna.

Enligt kanadensiska medier ska det efter attentaten ha bestämts att inga ensamma män tas emot. Uppgifterna är ännu obekräftade men har väckt debatt och ilska. Tydligt är i vilket fall att barnfamiljer prioriteras i det urval som hittills gjort, enligt IOM:s representant Craig Murphy på plats i Amman.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu