Varberg bjuder till fredssamtal | Fria.Nu
  • Runt 1900 var engagemanget för fred starkt i såväl fredsrörelser som nykterhetsrörelser, kvinnorörelser och många politiska organisationer. Här syns Fredsflickor i Edenberga nära Laholm cirka 1925.
  • Invigningstalare på Internationellt fredsforum Varberg är Leymah Gbowee, fredsaktivist och medborgarrättskämpe från Liberia som 2011 tilldelades Nobels fredspris.Foto: Michael Angelo
Landets Fria

Varberg bjuder till fredssamtal

Den 23–25 oktober blir det Nobelpristagare, nycirkus och interreligiös dialog på ett stort fredsforum i Varberg.

– Det känns som att en ny fredsrörelse är på gång. Vi vill vara en del av den, säger projektledare Hellen Smitterberg.

Omkring 600 personer har redan anmält sig till Internationellt fredsforum Varberg – tre dagars samtal om fred. Medarrangörer som Svenska freds- och skiljedomsföreningen, Svenska FN-förbundet och IKFF – Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet har varit med och satt programmet för att forumet ska avspegla de stora frågorna inom dagens fredsrörelse. Tre teman är tydliga, varav ett är jämställdhet.

– Många pratar om jämställdhet mellan könen som en förutsättning för fred – och representation över huvud taget. Extremt många kvinnor jobbar med fredsfrågor men fortfarande sitter vi sällan med vid förhandlingsbordet ens i Sverige, säger Hellen Smitterberg.

Fredsforumets invigningstalare Leymah Gbowee vann Nobels fredspris 2011 för sitt arbete för fred och jämställdhet i Liberia. Hon ska tala om att bygga en fredskultur och om kvinnors roll i det arbetet.

Ett annat tema för forumet är interreligiös dialog. På söndagen blir det till exempel ett interreligiöst samtal med ledare från olika trosinriktningar, följt av en workshop som arrangeras av Tillsammans för Sverige, ett interreligiöst projekt av Fryshuset för unga. Ett tredje tema är vad FN har för verktygslåda för att förhindra krig.

Fredsforumet behandlar också aktuella konflikter som Syrien, Afghanistan och Ukraina, det blir ett fredstorg med dem som arbetar med fred och mänskliga rättigheter i vardagen, och ett seminarium ska handla om svensk vapenexport till diktaturer. Förutom föredrag och samtal blir det aktiviteter för barn, konserter och kultur och allt är gratis.

– Det ska vara låg tröskel så att många kastar sig in i det här. Det är också bra att blanda det intellektuella med till exempel nycirkus för att släppa loss andra sinnen och skaka om, säger Hellen Smitterberg.

Internationellt Fredsforum Varberg riktar sig till en bred målgrupp och hoppas nå även dem som kanske inte tror att de är så intresserade av fredsfrågor. Projektledaren ser forumet som en form av folkbildning.

– Vi vill att så många som möjligt ska ha lust att engagera sig i freds- och hållbarhetsfrågor. Det här handlar om en djuplodande kunskapsökning som ger fler chansen att tycka till. Arbetet ska vara folkligt förankrat i vardagen och föreningslivet. Människor måste känna sig delaktiga lokalt för att det ska hända något.

Fredsforumet är en del av Varberg calling for peace som pågår hela året för att fira att det är 100 år sedan Den allmänna fredskongressen hölls i Varberg. Över 200 personer samlades då mitt under brinnande världskrig och enades kring en rad resolutioner. Bland annat var kongressen bland de första att föreslå ett världsparlament för att lösa krig och konflikter. Liknande tankar drevs även på annat håll men resolutionerna från Varberg fick stor uppmärksamhet och fem år senare skapades föregångaren till FN.

Under 2015 har Varberg också varit värd för Rosenfred – en hyllning, en stor fredsmanifestation och tre dagars fest för fred med ungas röster i fokus, samt Varbergs första pridefestival.

Hellen Smitterberg hoppas att jubileumsåret kan leva vidare i någon form.

– Vi får chansen att testa något under ett år och se hur det kan leda vidare in i framtida freds- och hållbarhetstankar i Varberg och nationellt. Vi hoppas att det här kan bli en stark grund att bygga vidare på.

Läs mer på www.varberg.se/varbergcalling.

Fakta: 

Medarrangörer

Varbergs kommun

Teater Halland

Svenska freds- och skiljedomsföreningen

Svenska FN-förbundet

IKFF Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet

Svenska kyrkan

Sveriges kristna råd

Interreligiösa centret Göteborg

Studieförbunden i samverkan

Svenska Afghanistankommittén

Varberg energi

Annons

Rekommenderade artiklar

Lajv lyfte frågor om fred

Lajvet Vår skyldighet gestaltade fredsmötet i Varberg 1915 och kopplade det till nutidens fredsfrågor.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu