Stockholms Fria

Hemlösa vill ta över hus på Södermalm

Föreningen Stockholms hemlösa vill ta över ett hus på Södermalm. Där ska de som är motiverade att ta sig ur sin situation erbjudas lägenheter. Ordföranden Sten Hurtig tror att de kommer att lyckas där socialtjänsten har misslyckats.

Samhälle (SFT) Det hände mycket kring Föreningen Stockholms hemlösa. De saknar varken fantasi, handlingskraft eller idéer. Sedan december har de gjort tältaktioner på Medborgarplatsen, deltagit i husockupationer och demonstrationer på Sergels Torg. Och nu är det saker på gång igen.

- Det finns ett gårdshus på Rosenlundsgatan som vi vill ta över, säger Sten Hurtig, ordförande i Föreningen Stockholms hemlösa.

Gårdshuset har stått tomt en längre tid och har tidigare tillhört Tobaksmonopolet. Fördelen med detta hus är att hyresgästerna runt omkring inte är negativt inställda till att hemlösa skulle få lägenheter i området, enligt en undersökning som Landstinget har gjort.

Tanken är att Socialtjänsten eller kommunen ska köpa huset och Föreningen Stockholms hemlösa ska driva det. De ska själva välja ut vilka som ska få en lägenhet där, de som är motiverade att ta sig ur hemlösheten. När de har skött sig i två, tre år, ska de få ta över hyreskontraktet.

- Vi vill driva huset som en försöksverksamhet. Går det bra, kan andra organisationer följa efter i nya hus, till exempel Convictus, Stadsmissionen och Ny Gemenskap.

Sten Hurtig tror att försöksverksamheten kommer att lyckas där Socialtjänsten tidigare misslyckats. Många orkar inte leva upp till den nolltolerans i fråga om droger och annat som socialsekreterare ställer.

- Visst kommer vi att ställa krav, men inte så hårda krav som socialtjänsten gör, säger Sten Hurtig.

Han är just i färd med att tala

med stadsdelsförvaltningen Maria-

Gamla stan om vem som äger fastigheten. Idén kommer att presenteras på föreningens årsmöte den 8 mars.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu