Unga tar makten i Hässelby
Kan en basketturnering, fotboll och tv-spel främja demokrati? I Hässelbys nya projekt Demo står ungas idéer i centrum. Målet är att förstå att de har makt att påverka sina egna liv.
I veckan öppnade projektet dörrarna till sin lokal på Friherregatan i Hässelby gård. Demo står för Demokrati, Engagemang, Medmänsklighet och Organisering och tanken är att ungdomarna ska organisera sig helt efter sina egna behov och idéer.
– Det är viktigt att deras vilja och intressen står i centrum. Vi är handledare som finns där för att möta deras önskningar. Ett av målen är att ungdomarna ska förstå att de har makt att påverka sitt liv, säger Ali Khamis som är projektledare för Demo Hässelby.
Eftersom projektet just startat är det ännu oklart vad ungdomarna kommer att organisera.
– Det finns idéer om att utse Hässelbys bästa Fifa-spelare, arrangera en basketturnering, fotboll, musikprojekt och mycket andra grejer, säger Ali Khamis.
Huvudmålgruppen är 13–19-åringar, men även andra är välkomna. Tre eftermiddagar i veckan håller Demo öppet.
– Första veckan har det varit bra uppslutning, vi har haft fullproppat i lokalen. Behovet verkar stort, det finns inte mycket att göra i Hässelby för ungdomar efter skolan, säger Ami Khamis.
Pengarna till Demo kommer från en arvsfond och det är Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) som står bakom projektet. Demo pågår 2013-2016 och har tidigare genomförts i bland annat Tensta, Ronna och Hovsjö.
– Hässelby är, som man kallar det, ett socioekonomiskt utsatt område och ungdomar här organiserar sig mindre. Jag vill se en snöbollseffekt, någon börjar göra något så ser de andra att det ser fett najs ut och så börjar de också göra något de vill göra.
Ali Khamis är själv uppvuxen i Hässelby.
– Det finns resurser i civilsamhället, vi vill medvetandegöra hur unga kan få tillgång till dem. Fram till för två år sedan visste jag själv inte att man kan få pengar till studioutrustning, till att arrangera musikfestival och gå på utbildningar, säger han.
I dag är Ali Khamis en del av musikkollektivet Grammofonen som har en musikstudio, driver en fritidsgård och har arrangerat festivaler med målet att ta makten över sin egen berättelse.
– Jag har jobbat ideellt med de här frågorna tidigare, men Demo sitter på resurser och nätverk och det är välkommet här. Tanken är att det här ska vara en språngbräda och att de verksamheter som växer fram kan fortsätta även om Demo drar vidare.