• Överfisket är den allra största orsaken till den extrema minskningen av fisk i världens hav, trots det forsätter det.
Fria Tidningen

Överfisket fortsätter trots larmrapporter

Hälften av havens fiskar och ryggradsdjur har försvunnit samtidigt som många viktiga livsmiljöer fortsätter att försvinna, visar en ny kartläggning från Världsnaturfonden, WWF.

– Kan vi inte hantera fisket kommer vårt hav sakta att dö, säger Tom Arnbom, WWF.

Den nya WWF-rapporten Living Blue Planet Report har studerat drygt 5 800 marina populationer av över 1 200 arter och resultatet är alarmerande: på drygt fyrtio år har populationerna av marina arter minskat med hälften. För flera arter är nedgången ännu större, makrill och tonfisk har minskat med över 70 procent.

Största orsaken till minskningen är överfiske.

– Man har helt enkelt fiskat för mycket och samtidigt fiskat bort de fiskar som ska reproducera sig, säger Tom Arnbom, marin expert på Världsnaturfonden.

– Om vi fortsätter som nu kommer korallreven minska ytterligare mycket kraftigt till år 2050 på grund av klimatförändringarna. Kan vi inte hantera fisket eller klimatförändringarna så kommer vårt hav sakta att dö, med oanade konsekvenser.

Trots larmen från forskare fortsätter överfisket. Den globala fiskeflottan är två till tre gånger större än vad som är hållbart, visar rapporten.

– Man måste lyssna till vetenskapen och inte ta politiska beslut om hur stora fiskekvoterna ska vara – det håller inte i längden. Och fisket måste övervakas då det finns många som vill fuska med regler, säger Tom Arnbom.

I Sverige måste fler marina reservat planeras och en havsförvaltning som fungerar måste ordnas, menar Tom Arnbom.

– Vi har hårda lagar om enskilda avlopp, men stora delar av kryssningsfartygen i Östersjön får släppa ut bajsvattnet rakt ut i havet.

Sverige kan också agera internationellt genom att arbeta för krafttag mot klimatutsläppen vid klimattoppmötet i Paris i december och arbeta för att få till en strategi inom EU där all maritim verksamhet ska göras med ekologiska hänsynstaganden. Som privatperson gäller det att tänka på sin konsumtion.

– För haven gäller det att köpa smart, följa WWF:s fiskguide och se till att köpa miljöcertifierad fisk när det finns ett val.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu