• Kajsa Resare Sahlin är ekonom och student. Hon gick Naturskyddsföreningens traineeprogram tidigare i år.
  • Ett av Kajsas bästa tips är att byta ut fler varor mot ekologiska.
Landets Fria

Det behöver inte vara svårt att leva hållbart

Tanken på att aldrig mer köra bil, aldrig mer äta kött och att kolla innehållsförteckningen på varje schampoförpackning kan verka avskräckande för den som vill börja leva mer hållbart. Men det behöver inte vara så svårt.

– Det finns många saker man kan göra som kräver små medel och som kanske i början kan upplevas som stora uppoffringar men som när man tänker på det faktiskt inte är det, säger Kajsa Resare Sahlin.

Hon är nationalekonom och student och för henne startade intresset för hållbarhetsfrågor tidigt. Båda hennes föräldrar hade ett stort intresse för både samhällsutveckling och miljöfrågor. För egen del har hon alltid älskat att vara ute i naturen men även att resa.

– Jag har en önskan om att bevara de vackra delarna, som vår skog. Sedan känner jag också att det är mitt ansvar att göra det jag kan göra för vår gemensamma planet. Så för mig är det en samvetsfråga också.

Under hösten 2014 till våren 2015 deltog Kajsa Resare Sahlin i Naturskyddsföreningens årliga traineeprogram som ideell trainee. Deltagarna fick utbildning i bland annat ledarskap, opinionsbildning och miljöfrågor. I traineeprogrammet ingick också att deltagarna skulle göra ett eget projekt utifrån vad de själva tyckte var viktigt. Efter lite eftertanke valde hon att ihop med vännen Ulrika Erksell från Ideell arena fokusera på hur man kan komma igång med att leva ett grönare liv. Resultatet blev en utbildning som genomfördes tidigare i år och som blev mycket uppskattad av deltagarna.

– Det är många unga i dag som känner en ganska stor hopplöshet och maktlöshet inför detta att samhället står inför väldigt mycket stora utmaningar när det gäller miljön och klimatet. Vi ville undersöka hur man kan starta lite mer varaktig förändring hos individen som sedan kan leda till förändring på högre nivå i samhället.

Att leva hållbart och ekologiskt är en viktigt fråga. Fler och fler väljer att på något sätt ställa om sin livsstil och leva lite grönare och mer hållbart. Men en del upplever det också som svårt att ställa om. För även om viljan finns kan det vara svårt att komma igång.

– Många tänker ”vad spelar det för roll vad jag gör, jag är bara en person”. Det finns en irritation och en frustration över att det sker så lite på samhällsnivå.

Utifrån ett globalt perspektiv är det människorna i Västvärlden som bidrar mest till den negativa klimatförändringen. Det är en nedslående tanke men det innebär också att man har större möjligheter att påverka, även som individ. En vanlig omställningsfälla att hamna i är att man i sin strävan att leva mer hållbart vill göra allt för mycket på så många fronter det går vilket kan bli något överväldigande.

– Det är lätt att fastna i ”åh nej, jag får inte äta kött, jag måste cykla till jobbet, jag får aldrig flyga någonstans, jag får inte köpa produkter som innehåller farliga kemikalier”, och då orkar man inget, säger Kajsa Resare Sahlin.

Hon tror att många som vill börja leva mer hållbart känner ett slags dåligt klimatsamvete. Man vill göra något men vet inte riktigt vad. När man då inte hittar ett bra första steg för att börja så backar man hellre än att ta tag i det.

– Man ska inte tänka att man direkt ska leva som den perfekta gröna medborgaren, det blir för mycket och för svårt. Det gäller att hitta en utmaning som är lagom stor. Det gör det enklare att börja.

Något som märktes under utbildningen var att en strategi för att börja leva mer hållbart var att folk började med något som de själva tyckte var intressant eller aktuellt i deras liv. Ett exempel var att nyblivna föräldrar började kolla mer på vad maten innehöll och var mer måna om att handla ekologiskt.

– Jag tror att man måste börja med att undersöka var ens motivationskraft ligger. Om man tycker att detta med kemikalier är en väldigt intressant fråga, då blir det lite osmart att börja med att ställa bilen. Man börjar i fel ände och tar inte vara på sin drivkraft.

En annan bra strategi för att komma igång är att hålla ett öga på de många föreningar och organisationer i Sverige som ägnar sig åt miljöfrågor. Naturskyddsföreningens traineeprogram som Kajsa sökte sig till är bara ett exempel där man kan träffa andra personer som är intresserade av hållbarhetsfrågor.

– Det är inte alltid så att ”varje människa är en ö”. Det kan ofta vara både mer givande och roligare att börja ihop med några andra. Det gör det ofta lättare att komma igång.

Om man har levt hållbart och ekologiskt i några år, vad kan man tänka på då?

– Det beror självklart jättemycket på vad man redan har gjort. Men ett steg är att hitta ett nytt område att engagera sig i, något man inte har så bra koll på alls. Det är också viktigt att komma ihåg att berömma sig själv för att man gör en insats, det är lätt att glömma det, säger Kajsa Resare Sahlin.

Fakta: 

Fem tips från Kajsa för att börja leva hållbart

Kolla städskåpet. Det är lätt att man köper på sig tusen olika kemikalier för alla olika delar som ska städas i hemmer. Det är inte nödvändigt, så ta och kemikaliebanta städskåpet. Det mesta går att städa med varmt vatten och såpa. Citron och bikarbonat fungerar också bra.

Kolla badrumsskåpet. Många av de kosmetikaprodukter och hudvårdsprodukter vi använder innehåller mikroplaster som är skadliga för miljön. Rensa ut dem!

Välj rätt produkter. När man väljer tvättmedel och liknande, ta de produkter som är märkt med Bra miljövalssymbolen.

Ät mer vegetariskt, om du inte redan gör det. Börja med att till exempel göra din frukost vegetarisk eller ha en vegetarisk dag i veckan. Det finns massor av bra recept, både i böcker och på bloggar.

Byt ut fler varor mot ekologiska diton. Du behöver inte byta ut allt på en gång men börja med att byta ut kaffe, ananas och vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis. Alla dessa har stor inverkan på miljön när de inte odlas ekologiskt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu