• Torbjörn och Annelie Wikström som driver Saxnäs lanthandel i Västerbotten hoppas på ökat stöd för matbutiker på landsbygden. Foto: Privat
Landets Fria

Nya miljoner ska hejda lanthandelsdöden

Från slutet av augusti går det att söka pengar ur landsbygdsprogrammets pott som är riktad mot lanthandlare. Totalt finns 440 öronmärkta miljoner – ett rejält ökat stöd.

I glesbygdsområden som ligger långt från tätorter har nästan var fjärde dagligvarubutik försvunnit under perioden 2004–2014. Framtiden för många butiker i glesbygden är osäker och det brådskar med insatser för att inte fler butiker ska tvingas lägga ned. I landsbygdsprogrammets del som handlar om just stöd till butiker på landet finns 440 öronmärkta miljoner som går att söka från och med slutet av augusti. Stödet ges till investeringar i butiker som ger bättre tillgång till service på landsbygden. Det går också att söka pengar för att etablera så kallade servicepunkter på gårdsbutiker, campingplatser, restauranger eller liknande och då erbjuda service som exempelvis betaltjänster eller att vara ombud för post och paket.

Statligt stöd till kommersiell service har funnits i många år – men summan per år är nu rejält höjd. Under 2012 och 2013 fanns 22 respektive 31 miljoner kronor att söka, jämfört med kommande fem år där det finns minst 88 miljoner per år att ansöka om.

Torbjörn Wikström och Annelie Wikström har drivit Saxnäs lanthandel i åtta år och har nyligen gjort en stor satsning på butiken och målat om, byggt ut, bytt ut alla frysdiskar och kylar och bytt ut lampor till energisnålare varianter. För det har de fått en viss del i bidrag från det tidigare landsbygdsprogrammet.

Men pengarna får inte användas som driftbidrag eller som lön till butiksinnehavaren så trots stöd från landsbygdsprogrammet så tvingas de båda ägarna att jobba sju dagar i veckan.

– Vi är helt slut på kvällarna. Vi har inte haft semester på åtta år. Totalt plockar vi ut en lön, inte två, säger Torbjörn Wikström.

Tack vare turisterna som kommer på sommaren går det att hålla butiken igång.

– Vi försöker ha ett så brett sortiment som möjligt och har all möjlig service som Svenska spel, apoteket, posten, Systembolaget och hyr ut bilar och släp. Men vi hoppas så in i norden på någon form av driftstöd, säger Torbjörn Wikström.

Fakta: 

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet 2014–2020 består av stöd och ersättningar som är till för att utveckla landsbygden. Miljö, hållbar utveckling och innovation är prioriterat.

I landsbygdsprogrammet ingår företagsstöd, projektstöd, miljöinvesteringar, miljöersättningar, ersättning för ekologisk produktion, kompensationsstöd, djurvälfärdsersättningar samt lokalt ledd utveckling. Stöden och ersättningarna finansieras gemensamt av Sverige och EU. Det finns 36 miljarder kronor i landsbygdsprogrammet under perioden 2014–2020.

Pengarna fördelas till respektive län och ansökan sker till respektive länsstyrelse.

Källa: Jordbruksverket

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu