• Bordellverksamhet och sexköp ska, precis som i Nederländerna, vara lagligt, tycker Amnesty International.
Fria Tidningen

Amnesty säger ja till legalisering av sexköp

Amnesty International har beslutat att verka för en legalisering av att både sälja och köpa sex. Men många är djupt kritiska.

Den globala människorättsorganisationen Amnesty International fattade i tisdags beslut om att det ska vara lagligt både att köpa och sälja sex. Förslaget har diskuterats länge och beslutet kommer efter två år av undersökningar och bygger på uppgifter från FN-förbund och studier efter researchresor.

Amnesty ska nu arbeta för att få regeringar att avkriminalisera ”frivilliga” sexköp. De menar att den svenska modellen, det vill säga att endast sexköp är förbjudet, leder till att prostitutionen flyttar till otrygga miljöer och de vill därför att både säljande och köpande av sex ska vara lagligt.

Men svenska Amnesty håller inte med och röstade nej till förslaget under rådsmötet i Dublin.

– Vi anser inte att det är klarlagt att en generell avkriminalisering av sexköp och kringverksamheter leder till minskade människorättskränkningar, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Svenska Amnesty i ett pressmeddelande.

Flera olika kvinnorättsorganisationer är också djupt kritiska. ”Att legalisera sexhandel strider mot både Kvinnokonventionen och FN:s särskilda resolution mot prostitution och människohandel”, skriver Sveriges Kvinnolobby i ett pressmeddelande och ordförande Clara Berglund skräder inte orden:

– Organisationen har förlorat sin legitimitet som människorättsorganisation. Genom att förespråka legalisering av sexköp och bordellverksamhet ställer sig Amnesty på exploatörernas, inte de utsattas, sida.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu