• Vanligtvis får endast kulturpristagare spårvagnar uppkallade efter sig. Men för krögaren Leif Mannerström gjorde Göteborgs Spårvägar ett undantag och gav honom en spårvagn i 70-årspresent.
  • ­ Man får bilden av att det bara är goa gubbar som bor i Göteborg, kommenterar Stina Svensson (Fi).
Göteborgs Fria

Göteborgs goaste gubbar

På torsdag offentliggörs vem som får årets spårvagn, när Göteborgs spårvägars kulturpris delas ut. Hittills har två av tre spårvagnar namngetts efter män, de flesta med svenskklingande namn, visar GFT:s genomgång.

Lasse Kronér. Karin Boye. Håkan Hellström. Du kanske har lagt märke till namnen på vissa av Göteborgs spårvagnar? Totalt har 152 spårvagnar namngivits, men GFT:s genomgång visar att det framförallt är män med så kallade svenskklingande namn som har haft äran att få en spårvagn uppkallad efter sig.

101 av spårvagnarna är uppkallade efter män, 37 efter kvinnor och 14 efter övriga, dit vi räknat in exempelvis musikgrupper och djur. En överväldigande majoritet av både männen och kvinnorna har klassiska svenska namn.

– Man får bilden av att det bara är goa gubbar som bor i Göteborg, kommenterar Stina Svensson, gruppledare för Fi i kommunfullmäktige. Det finns en mängd kvinnor i stan som har gjort fantastiska konstnärliga och musikaliska verk som inte lyfts fram. Det är dags att synliggöra andra halvan av befolkningen. Sedan är det väldigt vitt också.

Första gången spårvagnarna fick namn efter Göteborgskändisar var 1992. Genom en tävling namngavs då över 100 spårvagnar på en gång. Fyra år senare beslutade Göteborgs spårvägar sig för att börja dela ut ett årligt kulturpris, och att pristagaren skulle få sitt namn på en spårvagn. Sedan dess har totalt 19 kulturpris delats ut. Bland pristagarna är 12 män, 5 kvinnor och 2 övriga. År 2010 gjordes dessutom en extrainsatt namngivning av en spårvagn när krögaren Leif Mannerström fick en spårvagn i 70-årspresent.

På torsdag är det dags för Göteborgs spårvägar och Kulturnämnden att offentliggöra årets pristagare.

Stina Svensson önskar att juryn tänker på att pristagaren bör representera Göteborgs invånare ur flera olika perspektiv.

– Jag vet att det sen tidigare har gjorts och det görs fortfarande ett bra förändringsarbete kring jämställdhet och ickediskriminering i kulturnämnden som är positivt. Stadens alla bolag och nämnder ska arbeta med det. Vem som får Kulturpriset är extremt viktigt, det är en bekräftelse på att man finns och gör bra saker, det finns en mängd människor som jag kan tänka mig som kan få priset, säger Stina Svensson.

Fakta: 

De fem senaste pristagarna

2014: Lasse Kronér (tv-programledare och musiker)

2013: The Spotnicks (instrumental rockgrupp)

2012: Gerd Hegnell (skådespelerska)

2011: Harry Persson (kafépianist och kompositör)

2010: Herman Fogelin (keramiker) – även krögaren Leif Mannerström fick en spårvagn, men inget kulturpris.

Så ser könsfördelningen ut

152 spårvagnar är namngivna totalt

101 av dem efter män

37 av dem efter kvinnor

14 efter övriga

Årets kulturpris delas ut 13 augusti

Årets kulturpris delas ut torsdag 13 augusti kl 16–17 på Drottningtorget. Priset går till kända personer med stark Göteborgskoppling och pristagaren får utöver en spårvagn även pengar och en skulptur.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu