Skånes Fria

Krönika: I alla scenarion kunde det alltid varit du

Tusentals människor dör när de försöker färdas över Medelhavet till en fristad. Hur många fler ska dö innan vi förstår att allas liv är lika mycket värda och att europeiska liv inte är mer värda än andra?

Byt ut Medelhavet mot Östersjön. Men fokusera främst på de nordiska länderna kring Östersjön. Byt ut nationaliteterna till europeiska, i vårt fall skandinaver. Skulle Europa blunda ifall människor som flydde förlorade sina liv på Östersjön? Troligtvis inte. För eurocentrismen existerar än i dag och vita privilegierade kroppar har fortfarande högre status än mörka utomeuropeiska kroppar.

Det är lätt att blunda för något eller någon som blir overklig för en själv, för att det vi inte ser, det vi inte känner, ”det finns inte”. Men faktum är att det är högst verkliga människor. De är någons barn, någons syskon, någons vän, någons kärlek – ja, en viktig del av någons liv och ett viktigt liv.

Genom att till exempel avfärda problemet och införa limbokonventioner, som Dublinkonventionen, skapar vi bara just det för människor, limboland. Människor blir straffade för att de sökte en fristad och konventionen testar flyktingarnas psyke genom att indirekt pusha till att ”vågar du fly, gömma dig och utsättas för allt igen, eller ska du inte bege dig tillbaka?”

Jag kan skriva om rasism, jag kan skriva om korruption och krig, om historiens inverkan på hur världens ser ut i dag och vad dagens maktrelationer beror på. Men jag väljer att uttrycka mig kort – Europa, det är inte så svårt. Makthavare, det finns underlag för att hjälpa alla dessa människor. Det är därför vi har FN- konventionerna. Mänskliga rättigheter är ingen fin slogan, det är ett lagligt koncept. Civilsamhället som ifrågasätter varför vi ska hjälpa dessa människor, jag har ett enkelt svar – för det kunde varit du som befann dig på Östersjön, på flykt, eller det kunde varit din älskade eller ditt barn som befann sig just på den båten kämpandes för sitt liv. Det kunde helt enkelt varit du.

Människor flyr för att hitta en fristad, flyr för att finna trygghet. Men finner ännu mer misär och ännu mer mänskliga ärr. Låt inte makteliten och gemene hens ignorans sarga fler liv – eller för den delen ta dem. Använd politiken och kapitalet till något vettigt – rädda fler liv och erkänn allas lika värde. För att se kapitalet framför individen är inte bara omänskligt, det är en dålig investering. Det är en global katastrof och inte minst skam.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Makthavare, det är dags att vakna

”Jag är rädd för att vågen av medmänsklighet som sköljer över oss är en trend som kommer att upphöra”, skriver Anna Valsamidis i sin krönika.

Skånes Fria

Tänk mer på apokalypsen

Så länge kulturen behandlar apokalypsen lever hoppet om att slippa uppleva den, skriver Maria Ramnehill.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu