• Det kan dröja ända till december innan 8000 asylsökande i Italien och Grekland kan få något besked om i vilket EU-land de är välkomna. Foto: Lionel Cironneau/AP/TT
Fria Tidningen

EU-ledare kommer inte överens om flyktingfördelning

I måndags skulle EU:s inrikesministrar ha kommit överens om hur 40 000 flyktingar som kommit över Medelhavet ska fördelas mellan EU-länderna. Men man nådde inte ända fram.

Samtalen i måndags mellan EU:s inrikesministrar rörde hur 40 000 flyktingar i Italien eller Grekland och 20 000 kvotflyktingar som befinner sig utanför EU ska fördelas i medlemsländerna.

Ministrarna landade efter hårda diskussioner i en överenskommelse som omfattar de 20 000 kvotflyktingarna, men bara drygt 32 000 av de asylsökande. Beslutet om hur de ytterligare 8 000 asylsökande ska fördelas inom EU ska fattas under hösten. Flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos var besviken:

– Medlemsländerna måste leva upp till de löften man gav förra månaden, sa han efter mötet och syftade på EU-ledarnas löfte från i juni om att fördela de flyktingar som befinner sig i Grekland och Italien på ett mer ”jämlikt sätt”.

Flyktingmottagandet i Grekland och Italien är oerhört pressat då ett stort antal flyktingar anlänt till länderna under kort tid. I år har över 85 000 flyktingar anlänt till Grekland och 77 000 till Italien med båtar över Medelhavet. De flesta kommer från Syrien och många från Afghanistan och Irak – allvarligt krigs- och konfliktdrabbade länder.

Överbelastningen innebär förseningar i asylprocesser och sämre mottagande och en omplacering av asylsökande till fler EU-länder anses nödvändig.

– En omplacering skulle både avlasta de grekiska och italienska myndigheterna och också ge bättre villkor för de asylsökande, säger Marrku Aikonus, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR:s norra Europakontor.

Diskussionen har ofta förts i termer av att Europa nu ”svämmas över” av flyktingar, men av de människor som faktiskt är på flykt i världen, är det bara en bråkdel som kommer till Europa, förklarar Marrku Aikonus.

– Den globala flyktingnivån är den högsta som någonsin uppmätts och Europa tar bara emot en mycket liten del av alla dessa människor. 90 procent av dem som befinner sig på flykt finns i utvecklingsländer.

Sedan konflikten bröt ut i Syrien år 2011 har över fyra miljoner människor flytt till grannländerna och inte ens 300 000 har kommit till Europa. Grannlandet Libanon har tagit emot över 1,2 miljoner syriska flyktingar.

– Genom att hålla sina gränser öppna har Libanon räddat otroligt många människor. Irak är också ett land där många flyktingar befinner sig. Det här är länder som själva inte har någon lätt situation och det kommer inte in tillräckligt med hjälp för att människor ens ska kunna leva under grundläggande behov: det saknas mat, vatten och bostäder, säger Markku Aikonus.

EU:s överenskommelse är därför långt ifrån tillräcklig för att lösa både den globala och europeiska flyktingkrisen:

– Det är ett bra första steg, men den här situationen kräver fler åtgärder: kapaciteten för flyktingmottagande måste utökas och lagliga och flexibla vägar till Europa måste skapas, säger Marrku Aikonus.

UNHCR hoppas nu att EU kommer att fatta beslut om de asylsökanden som återstår vid nästa möte som är planerat till i höst:

– Varje plats gör skillnad.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu