• Enligt Lena Holm kan ofta ganska enkla saker hjälpa barn till ett bättre sommarlov, till exempel avgiftsfri kollektivtrafik till badplatsen.
Göteborgs Fria

Stora skillnader på barnens sommarlov

Vi är mitt uppe i det för många barn oändliga och underbara sommarlovet. För andra en utdragen kamp mot en sinande hushållskassa, och ensamhet för de barn som blir kvar i lägenheten när ”alla andra” är på läger, på landet eller på charter.

– Skillnaderna blir väldigt väldigt stora när barnen inte är i skolan, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblomman.

Majblommans årliga sommarlovsrapport består bland annat av en kommunundersökning, om vad olika kommuner ställer upp med för stöd under sommarlovet. Drygt en fjärdedel av kommunerna svarar att de erbjuder kollo-, lägerplatser eller sommaraktiviteter som är kostnadsfria för alla barn, och 13 procent att de gör en individuell prövning.

– Det är fantastiskt att det görs, men det vi inte tycker är bra är att det ofta är förknippat med en avgift, säger Lena Holm.

För kostar pengar, det gör det på sommarlovet. Enligt föräldraenkäten Majblomman har gjort via Sifo, är medelvärdet föräldrarna spenderar på barns sommarlovsaktiviteter nästan 8 000 kronor. Men även utan extra aktiviteter, är sommaren dyrare för många.

– När skolan stänger försvinner ett mål mat om dagen, och även kanske mellanmål. Det tänker man inte på i kommunerna och kompenserar för det, säger Lena Holm.

Endast 13 procent av de svarande kommunerna ger till exempel automatiskt ut extra stöd till barnfamiljer som har försörjningstöd under sommaren.

I Östra Göteborg bor många barn i ekonomisk utsatta hushåll, enligt rapporten ”Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg.” Maria Nyberg är enhetschef för försörjningsstödet i stadsdelen.

– Vi träffar bara de barn som har försörjningsgstöd kort- eller långvarigt. Att inte ha pengar till olika aktiviteter påverkar naturligtvis barn, säger Maria Nyberg men lägger till att det samtidigt kanske märks av mindre för barn som bor just i de områden där fler är ekonomiskt utsatta.

Då Östra Göteborg är en utsatt stadsdel har stadsdelen satsat på aktiviteter inom kultur och fritid, så som familjeutflykter och läger, för att många barn ska kunna få ett aktivt sommarlov.

Men något automatiskt extra stöd till familjer med försörjningsstöd under somrarna har man inte.

– Om ett barn och dess familj är långtidsberoende så gör vi individuella bedömningar, att till exempel gå in och stötta med cyklar eller att man beviljar en resa som man inte hade gjort annars. Det tunga är att försörjningsstöd ska vara en tillfällig lösning som har blivit permanent för väldigt många, säger Maria Nyberg.

Lena Holm menar att det ofta handlar om ganska ”små” frågor, som av många kanske uppfattas som icke-frågor men som för de sommarlediga barnen i hushåll med små resurser gör stor skillnad. Ett sådant exempel är avgiftsfri kollektivtrafik under sommaren.

– Ofta får barnen fria resor när det är skola, men inte under sommarlov. Då skulle de kunna ta sig runt till kompisar, åka och bada och så vidare. Det är en ganska billig och enkel fråga, som jag inte ens tror att många kommuner har tänkt på.

Förra året fick alla skolelever i Göteborgs kommun, från årskurs sex till gymnasiet, åka gratis med kollektivtrafiken med ett särskilt sommarkort. Det har dock prioriterats bort av politikerna denna sommar. Men då många föräldrar har efterfrågat det, sa trafikkommunalråd Johan Nyhus till GP under våren, att det kommer att komma tillbaka nästa sommar igen.

Men kanske finns det överhuvudtaget ett behov av att förnya idén om sommarlovet, och anpassa det mer till den tid vi lever i i dag. Det menar Lena Holm när hon pratar om modernisering.

– Sommarlovet som vi nu har kvarleva av bondesamhället när barnen behövdes på åkrarna. Sedan har det fungerat ganska länge för att många mammor var hemmafruar men så ser det inte ut i dag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu