• Regeringen vill göra det lättare att avhysa EU-migranter.
  • Justitie och Migrationsminister Morgan Johansson.
Fria Tidningen

Regeringen vill se till att tiggeriet i Sverige upphör

Regeringen inför nu en stor satsning med åtgärder för att hjälpa, men också få bort de EU-migranter som tigger i Sverige. Lagar för avhysning och koppleri ses över samtidigt som samarbetet med Rumänien intensifieras.

Moderaterna gick i april i år ut och ville se ett förbud mot ”organiserat tiggeri” och ge kommunerna möjlighet att anställa ordningspersonal som skulle se till att illegala boplatser inte permanentas. Efter det utspelet svängde Socialdemokraterna och meddelande att åtgärder för att stoppa organiserat tiggeri ska ses över. Även om justitieminister Morgan Johansson (S) väljer att prata om ett ”utnyttjande”, menar han att Socialdemokraterna och Moderaterna i själva verket menar samma sak.

– De använder termen organiserat tiggeri, jag talar om exploatering och utnyttjande, sa han under den presskonferens om utsatta EU-migranter som hölls i onsdags.

Morgan Johansson (S) uppgav att regeringen inte vill införa något förbud mot tiggeri men att det finns tre inslag som ”vi inte kan acceptera”: om de som tigger utnyttjas och exploateras, om det växer upp hundratals spontana bosättningar och våld och trakasserier mot dem som tigger. Eftersom regeringens nationella samordnare för EU-migranter i Sverige, Martin Valfridsson, pekat på att det förekommer utnyttjanden av EU-migranter som tigger i Sverige, enligt Morgan Johansson, vill han att möjligheten till en kopplerilagstiftning, liknande den som finns om prostitution, ska ses över.

Trots att det inte är klarlagt hur pass omfattande ”organiserat tiggeri” eller ett utnyttjande av personer som tigger är, menar Morgan Johansson att ”det finns ett skäl att motverka, oavsett hur omfattande det är”.

I maj publicerades en artikel där polisen i Hälsingland påstod att det förekom organiserat tiggeri i länet med omnejd och att verksamheten skulle omsätta stora belopp. Uppgifterna visade sig senare vara felaktiga. Att organiserat tiggeri skulle förekomma i Sverige är också något som tidigare bland annat dementerats av polisen i Stockholms län.

Johanna Saunders, socialchef på Skånes stadsmission, ser det inte heller som ett stort problem:

– Det vi ser i mötet med målgruppen är att man samarbetar, utnyttjande eller människohandel är inget vi sett i någon stor utsträckning. Men precis som i andra situationer av svår utsatthet och fattigdom utnyttjas människor.

– Min uppfattning är att den lagstiftning som finns räcker. Vad som behövs är fattigdomsbekämpning, att hitta alternativ till de här utsatta människorna.

I enlighet med Moderaternas utspel i april, ska regeringen nu också se över hur man kan förenkla för privata markägare och kommuner att avhysa personer.

– Olika lagstiftning gäller beroende på var man slår upp sitt läger. Är det en allmän plats är det relativt enkelt, där kan polisen med stöd av ordningslagen begära att människor flyttar på sig. Men är det privat eller kommunens mark är det mycket mer komplicerat. Det måste finnas en möjlighet att ingripa mot de olagliga bosättningarna, sa Morgan Johansson under presskonferensen.

Men var de personer som avhys ska ta vägen hade han inget svar på.

– Det är inte en fråga som staten kan lösa, det måste lösas med förebyggande arbete. Vi tittar bara över lagstiftningar.

Johanna Saunders är kritisk:

– Man kan inte bara avhysa utan att hänvisa till någonting. Det finns ingenstans för dem att ta vägen.

Polisen får också ett särskilt uppdrag för att se över hur man bättre ska kunna stävja våld och trakasserier mot EU-migranter, något som blir allt vanligare. En nyligen utförd granskning av Expo visar att under ett och ett halvt år har minst 76 attacker skett mot EU-migranter som tigger i Sverige.

Fakta: 

Avtalet mellan Sverige och Rumänien

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och Rumäniens socialminister Rovana Plumb undertecknade den 5 juni ett samarbetsavtal mellan Sverige och Rumänien som ska ”förbättra situationen för utsatta människor i båda länderna”.

Syftet med avtalet är att Rumäniens fattiga befolkning, ofta romer, genom olika åtgärder ska få hjälp i Rumänien.

Avtalet fokuserar framförallt på tre områden: romska barns skolgång, jämställdhet och att förbättra det rumänska välfärdssystemet.

En arbetsgrupp med representanter från båda länderna har satts samman för att arbeta med frågan.

Källor: Regeringen, Socialdemokraterna, Svenska dagbladet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu