• EU:s militära insats i Medelhavet är tänkt att stoppa flyktingsmugglare, men har ännu inget FN-mandat.
Fria Tidningen

EU sätter in militär mot flyktingbåtar i Medelhavet

EU fattade i måndags det formella beslutet om en militär insats i Medelhavet för att stoppa flyktingsmugglare – trots att FN ännu inte gett något mandat.

Sedan allt fler människor korsar Medelhavets livsfarliga vatten för att ta sig till Europa börjar situationen bli alltmer kritisk. Tusentals människor har drunknat och efter tragedin utanför Lampedusa i våras, då minst 800 människor omkom, kallade EU till krismöte. Sjöräddningsinsatsen som redan bedrivs ansågs inte vara tillräcklig – nu skulle boven i dramat, människosmugglarna, stoppas. EU:s utrikeschef Federica Mogherini fick i uppgift att förbereda en militär insats som ska identifiera, fånga och förstöra flyktingbåtarna längs Medelhavets södra kuster, främst Libyens.

Insatsen, som går under namnet EU Navfor Med, är planerad i tre faser. Den första fasen är en underrättelseinsats som handlar om att samla information om läget till sjöss. Informationsinsamlandet kommer att bedrivas av militära örlogsfartyg från de olika medlemsländerna. För den insatsen behövs inget FN-mandat. För fas två och tre däremot, där EU planerar att ta över fartygen och efter att de gripit eller räddat de som finns ombord förstöra dem, behövs ett FN-mandat. De flesta av medlemsländerna, inklusive Sverige, har krävt ett sådant stöd från FN för att bidra med militära insatser.

Men trots att EU ännu inte fått något sådant klartecken drar nu alltså insatsens andra fas igång. Det tyder på att EU är tämligen säkert på att de inom en snar framtid kommer att få ett FN-stöd, menar Martin Ratcovich, doktorand i folkrätt och havsrätt vid Stockholms universitet.

– Beslutet om den här insatsen togs redan för en månad sedan och det finns uppgifter om att EU besökte FN-högkvarteret en månad innan det och lobbade för beslutet. Att man nu tryckt på startknappen visar att de gjort bedömningen att de kommer få ett FN-mandat, säger han.

För att EU ska kunna gå vidare med fas två och tre i insatsen måste FN:s säkerhetsråd fatta beslut om att situationen i Medelhavet är ett hot mot internationell fred och säkerhet.

– Troligen lutar sig EU på att ett sådant beslut togs om sjöröveriverksamheten utanför Somalias kust – kunde man klassa den som ett hot mot internationell fred och säkerhet kan man även klassa denna situation som det, menar Martin Ratcovich.

Men insatsen kan ses som politiskt cynisk, fortsätter han.

– Att ta sig över Medelhavet är i stort sett den enda väg som finns för flyktingar att ta sig till EU för att söka asyl. Att använda militärt våld för att stänga det sättet framstår som väldigt politiskt cyniskt.

Allt fler flyr nu över Medelhavet sedan laglösheten och hotet från väpnade grupper ökar i Libyen. I takt med att allt fler flyktvägar landvägen stängts för människor som flyr undan kriget i Syrien hamnar de också i Libyen för att försöka ta sig över Medelhavet, rapporterar Amnesty, som inte ser åtgärder mot flyktingsmugglare som en lösning.

– Att vidta åtgärder mot flyktingsmugglare utan att erbjuda säkra och alternativa vägar för människor som desperat flyr undan konflikten i Libyen, löser inte problemet, har Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaprogram tidigare sagt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu