• Rossana Dinamarca i riksdagens plenisal.
Skånes Fria

Skånsk åtalas för trakasserier av rödgröna

Den 35-årige mannen ska ha tagit kontakt med politikerna över telefon. Han spårades upp av Säkerhetspolisen i början av året. För två år sedan dömdes mannen för att ha hotat anställda på olika myndigheter.

Det handlar om flera fall av sexuella ofredanden som har riktats mot riksdagspolitiker, majoriteten av dem kvinnor och alla från rödgröna partier.

Meddelandena har varit grova och detaljerade och i många av dem beskriver 35-åringen sig själv som sverigedemokrat.

– Det har pågått under nästan ett år med anmälningar runt om i landet, säger Ronnie Jacobsson, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Ett köp av ett refillkort från en bensinmack på en mindre ort i sydvästra Skåne gjorde att Säkerhetspolisen kom avsändaren på spåren. Kortet kunde senare knytas till 35-åringens telefon.

En av de värst drabbade är vänsterpartiets Rossana Dinamarca som berättat för polisen att trakasserierna ökade i takt med att hon syntes i media. Några av de andra politikerna gör tydliga kopplingar mellan hoten och deras eget arbete för feminism och antirasism.

Oron spreds när det stod klart att flera partikamrater samtidigt blev ofredade på samma sätt. En av politikerna beskriver det som att sexuella hot blivit så vanliga att det nästan känns normalt och att det handlar om ett försök att tysta kvinnor.

Utredningen visar att 35-åringen har gjort sökningar på nätet på flera andra offentliga personer. Säpo tolkar det som att han letat efter fler kontaktuppgifter.

För två år sedan dömdes skåningen villkorligt till dagsböter för hets mot folkgrupp och olaga hot. Han hade då skickat e-post med hotfullt och rasistiskt innehåll till personer på CSN, stadsdelsförvaltningen, arbetsförmedlingen samt en villaförening i Limhamn.

Den gången var det betydligt enklare att hitta honom. IP-adressen gick att spåra och e-postadressen var registrerad i hans namn i arbetsförmedlingens eget datasystem.

När polisen letade igenom mannens hem i samband med mejlhoten hittade de propagandamaterial från bland annat Svenska motståndsrörelsen (SMR) och Folkfronten, föregångaren till det numera nedlagda Svenskarnas parti. När Säpo slog till i början av 2015 gjorde de liknande fynd.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu