• Zayera Khan.
Fria Tidningen

Hon bröt mot normen och blev nämndeman

Zayera Khan är själv nämndeman men ser många brister. Hon tycker att nämndemän måste bli mer representativa för folket.

– Nämndemannakåren består främst av vita, välmående höginkomsttagare.

Zayera Khan kommer på sin cykel, rosig och glad, men trött efter en lång dag på jobbet. Vi tar oss till ett närliggande fik på Södermalm i Stockholm. Zayera är i dag 41 år, bor på Södermalm och kom som tioåring till Lund med sina pakistanska föräldrar. Hon jobbar i dag som interaktionsdesigner i eget företag och är även miljöpartist och dokumentärfilmare. Hon berättar hur hon alltid har intresserat sig för samhället från ett inifrån-perspektiv. Till skillnad från många aktivistvänner ville hon in i partipolitiken för att förstå hur strukturerna fungerar, för att därefter kunna vara med och förändra det som skevar. Därför tackade hon för två år sedan ja till att bli nämndeman i tingsrätten, och för ett halvår sedan även i hovrätten.

− I dag är genomsnittsåldern för en nämndeman 57 år. Det är inte representativt för hur Sverige ser ut. Nämndemannakåren består främst av vita, välmående höginkomsttagare. Det är extremt problematiskt med tanke på att nämndemannasystemet ska vara representativt för folket, säger hon.

Zayera berättar att när hon började som nämndeman fick hon ett introduktionssamtal då de förklarade hur det fungerar i en domstol, vad som är en jävsituation, vad de olika rollerna som åklagare och målsägarbiträde innebär och vilken klädkod som råder i en rättssal. Med andra ord fick hon lära sig väldigt lite om värdegrund och bemötande.

Rent praktiskt fungerar det så att man som nämndeman kommer direkt till sitt mål. I tingsrätten får man inte något underlag skickat till sig enligt Zayera, förutom i de långa målen. Det till skillnad från i hovrätten, förvaltningsrätten och migrationsdomstolen där man alltid får ett underlag. I tingsrätten får man en kort introduktion i målet innan rättegången börjar. Det är få yngre personer som inte är pensionärer som kan ta de långa målen. Nämndemän får 500 kronor i arvode per dag och man kan få ersättning för inkomstbortfall om man är anställd. Men hur många kan vara borta från sina jobb flera dagar eller veckor i sträck? frågar sig Zayera Khan.

När vi pratar om alternativet till nämndemän i domstolen så tycker hon att vem som helst över 18 år utan ett kriminellt förflutet skulle kunna sitta som nämndeman. Och att man istället skulle titta på faktorer som demografi, ålder, etnicitet och strunta i det politiska systemet när man väljer ut en mix av olika nämndemän i ett mål. Nämndemännens insyn är viktig som motpol till domarna, tycker Zayera, och säger att de borde ha mer att säga till om, inom lagens ramar och målets art. Hon uttrycker även att hon är kritisk till hur själva rättsprocessen ser ut i dag.

− Jag har under mina mål sett en hel del bristande förundersökningar från brottsplatser. Jag har sett hur man missat göra DNA-prover, och förhör som varit undermåliga eller bristande. Att man som polis eller väktare glömt att ställa kontrollfrågor. Överlag inom rättsväsendet måste man titta mer på varför en person står anklagad för ett brott, och se till helheten när man ska döma ett mål. Om en person åker in två gånger för ett liknande brott, då har vi misslyckats som samhälle att hjälpa människor på rätt sätt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Normbrytare på catwalken

Stora modeller blir allt mer synliga i reklam- och modesammanhang. Men kroppsaktivisten och modellen Anna Davidsson varnar för att de stora kedjorna bara hakat på en trend.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu