EU-migranter vräks från läger i Malmö | Fria.Nu
  • Personal från Kronofogden på plats i lägret.
  • Det har bott människor på platsen i omkring ett år.
Skånes Fria

EU-migranter vräks från läger i Malmö

På tisdagsmorgonen besökte personal från kronofogden en boplats för EU-migranter i stadsdelen Johanneslust. Det är markägaren Trafikverket som har bett om hjälp med att avhysa de boende.

Det rör sig om totalt 19 namngivna personer som Trafikverket vill få att lämna platsen med sina tillhörigheter.

– Vi ska se om de har flyttat självmant eller om vi får genomföra flytten. Vi kan begära biträde av polis, säger Alexandra Nattlund Palmén, teamchef på kronofogdemyndigheten.

Men väl på plats fanns ingen av de 19 personerna kvar och polisen kallades aldrig in. De få personer som fanns i lägret hörde inte till de 19.

– De som är här finns inte i vårt uppdrag. Ägaren kan söka verkställighet för dem men där är vi inte nu, säger kronokommissarie Lennart Henning.

Det har bott människor på platsen i omkring ett år och lägret var det första permanenta med en större grupp människor i Malmö.

– Det bodde andra här som vi redan kände. Det har gått bra och vi har kommit överens. Det har inte varit några andra problem, säger Stambin, en av de boende i lägret.

Han är osäker på var han ska ta vägen nu.

Området, med skjul och husvagnar på, ligger avskilt mellan den nedlagda Simrishamnsbanans och Kontinentalbanans banvallar samt olika staket. Tomten består av en grusplan med en dunge intill.

Det mesta av marken ägs av Trafikverket som för en tid sedan kontaktade Kronofogden och bad om hjälp. Enligt myndighetens ansökan om särskild handräckning innebär boplatsen en störning för underentreprenörer som underhåller järnvägen samt en fara för de boende.

Redan tidigt på morgonen fanns aktivister från nätverket Solidaritet med EU-migranter på plats.

– Det här kom som en överraskning. Processen har pågått i månader utan att vi haft kännedom om den, säger talespersonen för nätverket, som kallar sig Anders Andersson.

För att genomföra en avhysning krävs det att Kronofogden har fullständiga namn på alla personer som ska omfattas av den. Enligt Alexandra Nattlund Palmén är det polisen som hjälpt till med att samla in namnen.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu