Skånes Fria

”Framgången tvättar invandrarskapet”

Zulmir Becevics senaste ungdomsroman är en satirisk dystopi där alla som vill stanna i landet måste avblattefiera sig. Genom att dra stereotyper till sin spets vill han vända upp och ner på ingrodda föreställningar. I veckan gästar han LitteraLund.

LitteraLund är en av Sveriges största festivaler för barn- och ungdomslitteratur och pågår veckan ut. En av årets gäster är författaren Zulmir Becevic som kommer att prata på bibliotek runt om i kommunen och medverka i en konferens som vänder sig till personer som jobbar med barn- och ungas läsande.

– Det ska bli kul, jag har hört mycket fint om festivalen. Det är viktigt att komma ut och se hur det jag har skrivit tas emot. Det kompletterar den ensamma biten när man sitter och skriver, säger han.

Zulmir Becevic debuterade 2006 med ungdomsromanen Resan som började med ett slut. Berättelsen utgår från hans egen familjs flykt från Bosnien när han var elva år. Sedan dess har det blivit två böcker till, den senaste, Avblattefieringsprocessen kom ut i höstas. Alla böcker behandlar frågor som identitet, tillhörighet och främlingsfientlighet.

– Utgångspunkten är min egen och andra människors flykt. Men jag tror att jag framför allt drivs av att få ordning på någonting som känns kaotiskt och osammanhängande. När jag växte upp visste jag att något hade hänt som gjorde att vi flydde men jag reflekterade inte kring varför och hur. Genom den första romanen kunde jag sätta ord på de erfarenheterna och komma närmare mig själv.

I Zulmir Becevic böcker varvas alltid de allvarliga frågeställningarna med humor. Avblattefieringsprocessen är en satirisk framtidsdystopi där ett nationalistiskt parti har fått majoritet i Sverige. För att bli riktigt svensk måste den unga Alen gå igenom en avblattefieringsprocess, vilket leder till flera absurda situationer.

– Humor har alltid varit ett sätt att göra saker hanterbara. Där logiken och argumentationen tar slut tar humorn vid. Jag tror också att det är mer respektfullt om man lyckas smyga sig in mellan raderna och slå folk i bakhuvudet. Det är bättre att låta tolkningar uppstå än att skriva att rasister är så så här och så här. Jag tror inte att folk vill bli skrivna på näsan.

Genom att leka med stereotypa skildringar vill han omkullkasta föreställningar om hur saker är. Få folk att ifrågasätta sina fördomar.

– Jag tror att jag vänder upp och ner på stereotyper i allt jag gör. Jag är akademiker, jag håller föreläsningar i svenska. Det är inte vad folk förväntar sig. Framgången blir ett sätt att tvätta invandrarskapet. Samtidigt är en lyckad svartskalle fortfarande en svartskalle för många och framgången kan bli ett störningsmoment i sig. Det blir inte bra hur man än gör.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där...

Anna Weitz från Filmkollektivet Råfilm som har producerat den bioaktuella dokumentären Förvaret. Filmen följer två personer som frihetsberövats i väntan på avvisning och två personer i personalen på förvaret i Flen.

Skånes Fria

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu