”Ett eget förstahandskontrakt skulle vara en trygghet”
Köerna är långa och den som är ute efter en egen lägenhet i Skåne kan få vänta länge. Angelica Arevi och Kim Kruljac försöker hitta boende i andra hand via nätet.
Vissa nyckelord är återkommande bland annonserna på nätet: ”skötsam”, ”fast inkomst”, ”rökfri” och ”ingen betalningsanmärkning”. Bakom en av efterlysningarna står Angelica Arevi och Kim Kruljac. Han jobbar inom LSS, hon letar jobb. De är båda 25 år och tillsammans på jakt efter ett eget boende.
– Vi har sökt som galna den senaste tiden men det har gått dåligt. Det är långa köer, säger Kim Kruljac.
De bor tillfälligt i en etta på 25 kvadratmeter i Slottsstaden. Längs golvet löper sladdar och bakom plasten som täcker ingången till köket brummar en avfuktare. Köket är under renovering och de har lånat lägenheten av en familjemedlem.
De skulle helst av allt vilja bo ute på landet men söker brett i flera skånska städer. Inne i Malmö varierar tillgången och hyresnivåerna stort.
– Ett eget förstahandskontrakt skulle vara en trygghet. Att man inte behöver packa upp och ner hela tiden, säger Kim Kruljac.
– Det skulle bli en fast punkt på ett helt annat sätt, säger Angelica Arevi.
Få av deras jämnåriga vänner sitter på egna kontrakt. De flesta bor i andra hand, i kollektiv eller hos föräldrar.
Hittills har det varit dålig respons på parets annons. Många lägger upp bilder på sig själva och de tror att det är viktigt att annonsen sänder ut rätt signaler.
– Det är svårt att veta vad man ska skriva för att den ska sticka ut. säger Angelica Arevi.
– Andra får säkert uppmärksamhet för att de skriver konstiga saker. Man får testa sig fram och vi tar det lite lugnt, säger Kim Kruljac.
Innan de lånade ettan bodde de hemma hos sina föräldrar och om inget annat snart dyker upp kommer de tvingas flytta tillbaka när renoveringen är klar. Det kan ta allt från några veckor till några månader.
– Det är verkligen det sista man vill, säger Angelica Arevi.