Fria Tidningen

”Det behövs inte mer press på sjuka”

Luddiga – så beskriver Charlotte Thérèse Björnström, initiativtagare till Påskuppropet, utredningens förslag.

– Det är fortfarande ingen som vet när utförsäkringarna stoppas, säger hon.

Charlotte Thérèse Björnström har varit engagerad i frågan om utförsäkringar och ett ändrat socialförsäkringssystem sedan 2011, då hon startade Påskuppropet, en kampanj mot de ökade utförsäkringarna. Hon tycker att utredningens förslag lämnar mycket kvar att önska.

– Det verkar som att fokus även i framtiden kommer att vara att försöka stressa fler sjuka i arbete, vilket känns som fel väg att gå. Det behövs inte mer press på sjuka, säger hon.

När det gäller den omdebatterade bortre tidsgränsen för sjukförsäkring föreslår utredningen att den på sikt ska slopas. Men först ska insatserna för att få sjuka tillbaka i arbete förbättras, vilket bland annat ska göras med tidigare insatser och ökade satsningar på hälso- och sjukvården.

Därefter är ambitionen att den bortre tidsgränsen istället ska ersättas med en regelbunden kontroll där Försäkringskassan med ett halvårs mellanrum utreder den sjukskrivnas arbetsförmåga. Ett förslag som Charlotte Thérèse Björnström är kritisk till.

– Det är bra att man vill ta bort tidsgränsen, men om det innebär att villkoren för de sjuka blir hårdare med regelbundna kontroller varje halvår så skapas nya stupstockar. Vi har kämpat jättelänge för att få bort tidsgränsen, men vi kan inte ersätta den med något som gör det ännu sämre.

Själv har Charlotte varit utförsäkrad två gånger och i december i år blir det tredje gången. Hon säger att situationen är väldigt pressande.

– För mig har det varit fruktansvärt jobbigt – när det känns som att man inte får den hjälp man behöver av samhället. Det är klart att det är en extremt stressanded situation.

Vilka åtgärder tycker du är de viktigaste för att hjälpa människor som är långtidssjuka och på annat sätt inte kan arbeta?

– Man måste se till individen – vad behöver den här personen just nu. Det går inte att ha mallar för vad som ska göras, det blir så fyrkantigt. Framför allt behövs medmänsklighet och en höjd kvalitet på vården.

Fakta: 

Påskuppropet

Påskuppropet startade år 2011 som en protest mot utförsäkringarna och det främsta kravet är att slopa den bortre tidsgränsen för sjukpenning.

2012 utvidgades Påskuppropet till Solrosuppropet som är en ”paraplyrörelse” för samtliga rörelser i landet som verkar för utsatta grupper som sjuka, utförsäkrade, funktionsnedsatta, Fas 3-arbetare, arbetslösa, hemlösa och papperslösa. Grundtanken är att Sverige ska ha råd med välfärd åt alla.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu