• Jonny Evaldsson berättar att han har dumpat hundratals lass med gift och gödningsmedel från beredskapslager på platser runt Trelleborg.
Skånes Fria

”Det var gift i säckar och tunnor”

Pensionären Jonny Evaldsson körde lastbil i Skåne från 50-talet och framåt. Han säger sig ha kört hundratals lass med DDT och gödningsmedel till dumpningsplatser runt Trelleborg. Allt grävdes ner i jorden.

Hålen i marken var redan färdiggrävda när lastbilarna kom. På flaken stod säckar, tunnor och lådor med gödningsmedel och DDT.

– Man tänkte ju på det men ville inte förlora jobbet, säger Jonny Evaldsson.

Han arbetade som lastbilschaufför i Sydsverige och en del av arbetet gick ut på att dumpa gifter. Han pratar om flera hundra platser i Skåne, Småland och Blekinge.

För tidningen Miljöaktuellt berättar han om de totalt 850 lokaler med förnödenheter som byggdes upp av Rikskommissionen för ekonomisk försvarsberedskap efter de båda världskrigen. Myndigheten är numera nedlagd men lagren låg på bondgårdar och inne i städerna. Enligt Jonny Evaldsson var vissa av bönderna inte medvetna om vad som förvarades där.

Med tiden blev materialet gammalt och giftlagren skulle antingen tömmas eller bytas ut. De behållare som var intakta gick tillbaka till fabrikerna men de som gått sönder grävdes ner i marken.

– De var noga med att det inte skulle vara några markeringar kvar. Etiketterna skulle vi plocka bort, säger Jonny Evaldsson.

Han kan inte placera alla dumpningsplatser på kartan. Men några av platserna har bitit sig kvar. Han beskriver en plats i utkanten av Trelleborg. På den tiden betesmark men i dag ett koloniområde.

– Det var vid förlängningen av nya E6 ut mot Maglarp. Under den skulle jag tro att det ligger en hel del nedgrävt, säger Jonny Evaldsson.

– Det var minst ett tjugotal lass. Det var gift i säckar och tunnor från lager i Trelleborg.

I dag är han pensionerad och lever i Småland men på den tiden bodde han i Trelleborg. Han berättar om fler dumpningsresor längs den skånska sydkusten. Både västerut mot Höllviken och i motsatt riktning till Bingsmarken vid Beddingestrand där han lyckats placera ut tre av dumpningshålen på en karta.

Det skulle vara minst 100 meter till närmaste vattendrag, i övrigt var det fritt fram att tömma lassen i de färdiga hålen.

– Det var ju inte bara jag. Det finns andra chaufförer som också har kört, säger Jonny Evaldsson.

De flesta som körde giftlass är inte längre kvar i livet. Jonny Evaldsson oroar sig för att de giftiga ämnena ska sprida sig till grundvattnet och tycker att myndigheterna borde agera. Han säger att han kontaktade Trelleborgs kommun med uppgifterna för tio år sedan men att han aldrig fick något svar.

– De skulle ha intresserat sig för det här långt tidigare och lyssnat på oss som lever kvar. Men det har varit ett stort ointresse från kommuner och länsstyrelser. Det är grova miljöbrott och de vill inte ta i det.

Fakta: 

Vet du mer? Hör gärna av dig till [email protected].

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Svårt att hitta gamla dumpningsplatser

Miljöförvaltningen i Trelleborg känner inte till uppgifterna om dumpade bekämpningsmedel. Men det gör Länsstyrelsen i Skåne och nu kan det bli aktuellt att börja leta igen. Arbetet försvåras av att det har gått så lång tid.

Skånes Fria

© 2023 Fria.Nu