• Lorentz Tovatt, språkrör för Grön ungdom.
Fria Tidningen

”Försäljning av brunkolsgruvor förödande för klimatet”

Lorentz Tovatt, språkrör för Grön ungdom, uppmanar Miljöpartiet och regeringen att inte ställa sig bakom Vattenfalls planer på att sälja sina brunkolsgruvor i Tyskland.

I höstas gick Vattenfall ut och aviserade att de vill sälja hela sin gruvverksamhet i Tyskland, hur ser du på det?

– Inte positivt. Delar av verksamheten kan man nog sälja, men det finns risk att nästa ägare väljer att gå vidare med att öppna nya gruvor. Det vore förödande för klimatet.

Frågan ligger nu på regeringens bord, vad skulle det innebära om regeringen tar ställning för en försäljning? 

– Det innebär att man säljer sitt ansvar och skickar fakturan till klimatet. Man måste ha klimatet som utgångspunkt i denna fråga, och då kan man inte riskera att nya gruvor öppnas. 

I valrörelsen lovade Miljöpartiet att stoppa Vattenfalls planer på nya brunkolsgruvor, vad skulle det betyda för miljöarbetet om partiet nu istället går med på en försäljning? 

– Det innebär ju i praktiken ett löftesbrott. Vid en eventuell försäljning tappar man kontrollen över tillståndsprocesserna, vilket innebär att nya gruvor kan öppnas. 

Hur tycker du att Miljöpartiet och regeringen ska hantera Vattenfalls önskan om att sälja brunkolsgruvorna? 

– Det är en svår fråga, eftersom det är lite oklart vilket mandat regeringen har. Men det bästa vore om man på något sätt kan stoppa Vattenfall från att sälja de delar av verksamheten där en nyexploatering annars riskerar att ske.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu