Krönika


Joanna Halvardsson
Nyhetstidningen

Avgör diagnosen allt i mitt liv?

Är det okej att gå fram och fråga en främmande kvinna på stan om hon ska skaffa barn?

Nej, det tycker inte jag heller.

Vi har inte något med det att göra.

Det är upp till henne och hennes partner. Vad vet vi, de kanske har försökt i flera år.

Ändå möts jag ofta av frågan.

Jag föreläser om mitt liv med diagnosen Aspergers syndrom.

”Kommer du skaffa barn?”Den frågan har jag fått flera gånger. Visst, jag står och pratar öppet om mitt liv med en diagnos. Men är det därför okej att fråga mig om allt?

Jag har ju liksom inte sagt ett ord om barn. Skulle du ställa samma fråga till en person som föreläser om sitt liv med katter? Varför ställs denna fråga till just mig?

Är det för att vi med en diagnos skulle vara sämre föräldrar? Jag tar det i alla fall så. Jag känner mig nedvärderad.

Är man en sämre förallder för att man gillar tydlighet? Att ha strategier i livet? Jag trodde att just detta är vad ett barn behöver.

Behöver man verkligen vara specialist på sociala regler för att förstå ett barn? Barn gillar mig. Kanske för att jag ibland tänker som ett barn. Krånglar inte till saker. Borde inte det vara bra när man är förälder? Jag har inte bestämt mig om jag vill ha barn än. Det finns andra saker jag vill göra först. Resa, plugga, skaffa en karriär. Jag kan svara det när jag får frågan.

Men samtidigt tänker jag på dem som kämpat i många år. Fast det blir inga barn. Hur känner de om tjatet: ”är det inte dags snart?” Det är klart det blir en större press när det inte går. Och även en större press att lyckas när alla väntar och tjatar. Hur skulle du känna om det var du som var ofrivilligt barnlös, och hela tiden fick frågan när det är dags? Tänk på det nästa gång du ställer frågor du inte har något med att göra.

Men en sak är jag säker på.

Om det någon gång blir dags för mig att skaffa barn, så kommer jag bli en lika bra mamma som många andra som inte har min diagnos.

För föraldraskapet sitter inte i en diagnos.

Fakta: 

Lätt svenska: Sara Hasbar

Ordlista

Aspergers syndrom = en funktionsnedsättning som bland annat innebär att man har svårt med kommunikationen med andra människor

diagnos här: att till exempel en psykolog har undersökt en person och kommit fram till att personen har en sjukdom eller funktionsnedsättning

föreläser = pratar om något inför en publik

nedvärderad = en känsla av att andra tycker att man är sämre än vad man är

ofrivilligt barnlös = att inte ha barn, trots att man vill det

sociala regler = oskrivna regler för hur vi människor ska vara och bete oss

strategier = metoder för att klara något, eller nå ett mål

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu