Barnföreställning om Sun Ras musik och filosofi | Fria.Nu
  • Ensembeln som satte upp föreställningen i Stockholm: Moussa Fadera, Elena Wolay, Liselotte Wennerstrand, Gustav Nygren. Undre raden: Daniel Fagerström och Sofia Jernberg. Delvis samma grupp återfinns på scenen på Oceanen på söndag.
Göteborgs Fria

Barnföreställning om Sun Ras musik och filosofi

Elena Wolay som driver skivbolaget/klubben/ fanzinet Jazz är farligt, sätter tillsammans med vänner upp en barnjazzföreställning om den djupt originelle Sun Ras musik och livshistoria.

Vem var Sun Ra?

– Han var en jazzmusiker, kompositör, orkesterledare och filosof. Han skulle i år ha fyllt 101 år. Enligt honom själv var han född på Saturnus, vilket han nöjd kunde konstatera att den amerikanska passmyndigheten hade registrerat i hans pass. Det var också ut i rymden underklassen skulle färdas när de inte fick sin plats på jorden längre. Sun Ra påstås ha medverkat på inte mindre än 500 olika LP-skivor. Han lär även vara den första jazzmusikern som lekte med en Synthesizer.

Berätta om föreställningen, vad kommer barnen att få uppleva?

– Förutom covers av hans största ”hits”, blir det en saga om hans liv och filosofi. Från början till slut. Från barndomen när han fann sin trygghet i pianot, till hur han reste ute i rymden (turnerade) och till slut fann sitt Saturnus. När han gick bort för sitt Saturnus lämnade han efter ansvaret till oss. Det är vi som ska föra budskapet vidare om att det finns en plats för dem som inte får plats i samhället, bruna som gula eller vita. Rymden är grejen. Men vi måste ta hand om jorden och varandra innan vi åker dit.

Hur föddes idén om en barnjazzföreställning och varför var Sun Ra en bra person att bygga en sådan kring?

– Jag kom och tänka på och blev irriterade på att det hade tagit en sådan tid att hitta till Sun Ra. Var det mina föräldrars fel? Var det musiklärarens fel i grundskolan? Jag blev förtvivlad. Sun Ra Arkestra och filosofin tillsammans med musiken var det jag närmast kunde förankra mig själv med samtidigt som de såg ut som mig i hudfärgen. Vilken grej det var! Jag berättade för Pekka Särkiniemi, som driver Rönells Antikvariat i Stockholm, att alla barn borde hitta till honom och att en barnföreställning skulle passa. Han gav mig förtroendet och ett datum och sa – kör! Det ledde till publikrekordet på Rönnells med en extra föreställning. Det är vi väldigt stolta över.

Fakta: 

Jazz är farligt – Sun Ra och hans Saturnus

Barnföreställning om människors olikheter baserade på den djupt originelle jazzmusikern, kompositören, orkesterledaren och filosofen Sun Ra (1914–1993).

Kulturhuset Oceanen, Stigbergstorget 8, söndag 8 februari kl 12.45, 50 kr.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu