• Konstnären Estoardo Barrios Carillo tillsammans med sonen Artur.
    Konstnären Estoardo Barrios Carillo tillsammans med sonen Artur.
Stockholms Fria

”Konsten öppnar alltid dörrar”

I dag sjösätter Stockholms fria ett konstlotteri där vi varje månad ger bort verk av konstnärer som valt att stödja oss. Denna månad kan du som deltar vinna en oljemålning av Estoardo Barrios Carrillo, initiativtagare till konstlotteriet.

Konstnären och pedagogen Estoardo Barrios Carillo kom i kontakt med kulturvärlden redan som barn under uppväxten i Guatemala. Hans mor jobbade som socialsekreterare, bland annat en period med gatuprostituerade kvinnor, och eftersom det inte fanns några dagis eller förskolor fick Estoardo och hans bror ibland tillbringa dagarna vid morbroderns teater.

– Min morbror, Hugo Carrillo, är Guatemalas främste dramaturg och regissör i modern tid. Jag och min bror var med på repetitioner, vi satt nära scenen och tittade påp. Skådespelarna kom fram och lekte med oss då och då. Det var min morbror som ledde mig in på det här med folklig teater. Jag var inte medveten om att mitt måleri domineras av motiv med människor som spelar olika roller tills någon påpekade att det var rena dansscener eller teaterscener jag målar.

Estoardo Barrios Carrillo intresserade sig tidigt för bildkonsten och studerade vid Rumäniens Institut för plastisk konst i fem år innan han kom till Sverige. I dag är han vid sidan av konstnärskapet även bildlärare och konstpedagog.

– Här har det varit en kamp, det är svårt att etablera sig som konstnär. Mitt första försök att komma in i den svenska konstvärlden var när jag föreslog en internationell utställning med konstnärer som härstammar från andra kulturer för Riksutställningar, det var 1986. Då sa deras producent att det vi gjorde var osvenskt och att de inte kunde befatta sig med sådana uttryck eftersom de saknade erfarenhet i ”utomeuropeiskt konst”. Jag gick vidare till Kulturhuset där jag föreslog för en konstintendent att satsa på detta konstprojekt, men fick rådet om att jag skulle vända mig till Skansen istället.

Parallellt med målandet skriver Estoardo pjäser och ingår i en teatergrupp som heter Fenix performance grupp. De ska sätta upp en av Estoardos pjäser på Stadsteaterns fria scen.

– Jag skriver dramatik sedan år 2000, då jag skrev en performance för Moderna museet, där jag hade äran att ha Gunilla Röör med som gästartist. Min performance handlade om Latinamerika och var en fysisk och mental resa genom Latinamerikas diktare.

Hittills har Estoardo skrivit åtta teaterpjäser och några performance. Edsvik konsthall i Sollentuna ska i år ge ut en bok med tre av dessa dramer. Han bloggar och recenserar kulturevenemang och har skrivit en del om strukturell diskriminering.

– I det jag skriver jobbar jag mycket med social kritik och försöker blanda humor med allvar.

Varför bestämde du dig för att stödja Stockholms fria?

– Jag tycker att det är en viktig tidning. Fria satsar på att informera om sådant som de stora tidningarna inte är så intresserade av att berätta om. De stora medieföretagen satsar mycket på underhållning och mindre på viktig information. Fria är en tidning som många borde prenumerera på. Framför allt yngre personer mitt i livet som vill veta mer om mänskliga rättigheter och kampen för miljön. Ni skriver inte bara om vad som händer i Sverige utan även resten av världen. Ni täcker viktiga områden där man vill ha mer fördjupning. Jag har hållit på med konst länge och känner många konstnärer och då kom jag att tänka på att man kunde ha ett konstlotteri för att stödja Stockholms fria tidning. Konsten öppnar alltid dörrar.

Fakta: 

Konstverket

Det första konstverket vi lottar ut är Estoardos oljemålning Kräftskiva från 2006. 

Läs om hur du deltar i lotteriet på Stockholms Frias facebooksida.

Se mer om Estoardos konst på www.estoart.net – han skriver även debattinlägg om kultur på http//estoardo.blogspot.com.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu