Recension


Litteratur
Bikenomics. How bicycling can save the economy
Författare Elly Blue Förlag Microcosm Publishing

  • Cykelaktivisten Elly Blue bor i Portland, Oregon och har skrivit om cykling sedan 2006.
Fria Tidningen

Cykling är en social fråga

Erik Sandblom har läst en initierad bok med argument vi sällan hör i svensk debatt – som att cyklister har lägre sjukfrånvaro.

När Elly Blue gick med i den amerikanska cykelrörelsen (ja, det finns en sådan) var det för att skaffa erfarenheter och kunskap som kunde användas senare, för engagemang i andra och viktigare sociala frågor. När hon läste in den forskning som vuxit fram om cykling blev det uppenbart att cykling kan lösa många av de problem som det amerikanska samhället står inför.

Hennes bok Bikenomics är därför en sammanfattning av forskning, med en mängd referenser, om hur trafiken påverkar samhället socialt och ekonomiskt. Trots Obamas sjukvårdsreform finns många miljoner amerikaner utan sjukförsäkring. Det är därför relevant med forskning som visar att de som cyklar till vardags har lägre sjukfrånvaro. Att trafikmiljön ger möjlighet att cykla är därför en social fråga.

Många av kapitlena är lika aktuella för Sverige. Precis som i USA är det vanligt i Sverige att den som vill ha bygglov måste lova att bygga ett visst lägsta antal parkeringsplatser för bilar. Dessa är dyra och ytkrävande. Stockholms markkontor har uppskattat byggkostnaden för en garageplats under jord till cirka 300 000 kronor. Eftersom marknadspriset för bilparkering sällan överstiger några hundra kronor i månaden, så innebär det att bilfria hushåll och kunder måste subventionera de som kör bil. 

Som aktivist har författaren mött gräsrötter som samlar sig runt cykeln för att påverka städerna de bor i. Deras personliga berättelser illustrerar forskningen och visar varför fler borde bry sig om cykelfrågor – även de som inte själva roas av att cykla.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Givande när Bergman skriver om Bergman

Recension

I den självbiografiska Laterna Magica skriver demonregissören Ingmar Bergman om sitt eget liv. ”Underhållande och medryckande”, tycker Anna Remmets.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu