Fria Tidningen

Hatvåg mot forskare som avslöjar SD-väljare

Sedan forskarna Tim Müller och Peter Hedström på Linköpings universitet publicerat sin vetenskapliga studie om SD-väljares rasistiska åsikter har hatmailen strömmat in.

– Jag var inte förberedd på reaktionerna, säger Tim Müller.

Forskarna studerar orsaker och konsekvenser av segregation i det svenska samhället och har som en del i en större studie undersökt främlingsfientliga attityder bland väljare och politiska partier. Forskningen visar att de personer som röstar på Sverigedemokraterna avviker från övriga väljarkåren och framstår som extrema i sin intolerans och främlingsfientlighet. Exempelvis visar resultaten att varannan SD-väljare ställer sig negativa till att ha en muslim som granne, 45 procent vill inte att en muslim ska vårda hens förälder på sjukhus och åtta av tio SD-väljare vill inte att en muslim gifter in sig i familjen. Generellt uttrycker SD-väljare negativa attityder till att ha någon som har ett utländskt namn som granne, vårdgivare eller familjemedlem.

Resultaten skiljer sig mot de argument som för fram att SD:s åsikter beror på allmänt politikermissnöje. Resultaten i studien har väckt starka reaktioner och bara timmar efter att den publicerats på nätet kom de första hat- och hotmailen. Forskarna har även tagit emot telefonsamtal där personer uttrycker starkt missnöje och försöker tysta forskarna på olika sätt. Bland annat uppmanades kollegan Peter Hedström att ”hålla truten” så att han kan ”fortsätta njuta av livet”. Tim Müller har fått mail om att han borde försvinna från Sverige och sluta använda svenska skattemedel.

– Vi var inte helt förberedda på reaktionerna. För mig personligen påverkar det mig mycket och jag slänger ett extra öga över axeln när jag är ute. Bilder på oss cirkulerar på nätet och vi är lätta att hitta för den som vill, säger han.

Tim Müller säger att hat och hot av det här slaget har blivit en normal sak för den som arbetar med frågor som rör främlingsfientlighet, såväl för forskare, aktivister som politiker.

– Det är såklart väldigt oroande att det är på det här sättet. Hatet går i en riktning, det är sällan den som författar hatmail får samma sak tillbaka, säger han.

Samtidigt sporrar det honom att fortsätta forska inom samma ämne.

– De vill tysta mig men det tänker jag inte låta dem göra. Tvärtom sporrar det mig att fortsätta vår forskning, säger han.

Linköpings universitet har polisanmält hoten och rektor Helen Dannetun säger att det är mycket ovanligt att forskare på Linköpings universitet utsätts för dödshot av det här slaget.

– Att berätta om vad man kommer fram till i sin forskning är forskarens skyldighet. För det ska man inte behöva ta emot hot. Det här är fullständigt oacceptabelt, jag blir rejält upprörd, säger hon i ett uttalande på universitetets hemsida.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu