• Svenska mässan meddelar att det är oklart vad de skulle svara om SD eller Europa Terra Nostra vill boka lokaler: ”vi frågar inte om politisk tillhörighet, rasism, nazism”.
  • : ”Vi tillåter inte en rasistisk eller nazistisk organisation att boka hos oss.”
  • Stefan Jacobsson, tidigare ordförande för Svenskarnas parti, är nu generalsekreterare i Alliance for Peace and Freedom, APF, som äger stiftelsen Europa Terra Nostra.
Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Var i Göteborg fascistiska Europa Terra nostra ska hålla sin konferens på lördag är fortfarande hemligt – men fyra av fem konferensanläggningar skulle säga nej till nätverket, visar GFT:s rundringning. Sverigedemokraterna accepteras av fler.

Var går gränsen för när ett parti eller nätverk anses ”för” extrema för att kunna boka in sig på en konferensanläggning Frågan är aktuell eftersom det europeiska fascistiska partiet APF och deras stiftelse Europa Terra Nostra håller en konferens i Göteborg nästa helg.

Var gruppen har bokat in sig är höljt i dunkel men klart är att de definitivt skulle få svårt att hitta konferenslokaler i Göteborg den vanliga vägen. GFT:s kartläggning visar att fyra av fem tillfrågade konferensanläggningarna skulle säga nej till Europa Terra Nostra – om de visste att det är APF, Alliance for Peace and Freedom, som ligger bakom bokningen. Med i undersökningen är fyra kända men slumpvis utvalda anläggningar i Göteborgsområdet och ett större konferensbokningsbolag.

Europa Terra Nostra vill inte själva uppge var de kommer att hålla till, varken för själva konferensen eller för en större middag som också kommer att anordnas under dagen. Men flera av de anläggningar som GFT pratat med reagerar starkt på att konferensen planeras.

– Skulle de höra av sig till oss skulle det bli nej direkt. Även om vi inte skulle känna igen gruppen enbart utifrån namnet skulle deras ståndpunkter komma fram. Vi kollar upp våra kunder för att veta vilka som kommer till oss och för att kunna ge bästa service, säger Suzanne Parenius, vd för Hjortviken konferensanläggning utanför Göteborg.

Var går då gränsen för vilka man nekar? Tidigare har bokningar av exempelvis Sverigedemokraterna diskuterats, bland annat sa Svenska kyrkan i Skara stift nej i januari när SD ville hyra en kursgård. Andra säger ja till partiet, i september hyrde partiet exempelvis Konserthuset i Göteborg för sin kick-off. Det blir allt svårare att säga nej till Sverigedemokraterna, enligt flera konferensbokare.

– De är ju ett parti i Sveriges riksdag och blir mer och mer accepterade. Vi har inte fått frågan, men om den skulle komma skulle vi behöva fundera ett varv till. Jag är kluven. Släpper vi in Sverigedemokraterna som våra gäster så behöver vi också fundera på om vi över huvud taget vill bli förknippade med dem, säger Suzanne Parenius, vd på Hjortvikens konferensanläggning.

Att frågan är känslig visar inte minst SD Göteborgs ordförande Jörgen Fogelklous svar angående var Sverigedemokraterna i Göteborg bokar in sig för större möten eller konferenser.

– Varför vill du veta det? Om du är press så blir du inbjuden och får då uppgifter om var möten hålls, säger han.

Enligt honom är det ”inga problem” att hitta lokaler att hyra i Göteborg.

– Vi bokar våra möten i de lokaler som passar oss. Vi råkar aldrig ut för att det är några problem att hyra lokaler i Göteborg, säger han.

Riktigt så lätt verkar det dock inte vara. 1 av 5 tillfrågade ställen säger direkt ja till Sverigedemokraterna, medan övriga är osäkra eller säger nej.

Sylvia Nylin, vd på Svenska möten, som är en online-tjänst där företag och organisationer kan boka möteslokaler, säger att frågan om vilka som får eller inte får boka in sig är relativt ny.

– Det har tidigare varit en icke-fråga, men är något vi nu behöver fundera på. Var går gränsen från när vi som mötesbokare blir moralpoliser? Det är en politiserad tid vi lever i i dag, säger hon.

Fakta: 

Fascistisk konferens i Göteborg

Den 28 oktober arrangeras en heldagskonferens i Göteborg med temat “Vändpunkt Syrien”. Arrangör är Europa Terra Nostra som är en stiftelse som är knuten till den rasideologiska sammanslutningen AFP, Alliance for Peace and Freedom som samlar nazister, fascister och förintelseförnekare i Europa. Flera av de svenska medlemmarna kommer från nu nedlagda Svenskarnas parti. Syftet med konferensen är att bygga den ultranationalistiska rörelsen starkare.

Källa: APF, Expo

Så svarar konferensföretagen

Skulle ni tillåta uthyrning av konferenslokaler till SD och/eller Europa Terra Nostra?

Säröhus

SD? Ja

Europa Terra Nostra?  Nej

Kommentar: “Vi har ingen policy och har inte diskuterat frågan i detalj, men får vi en förfrågan från Sverigedemokraterna så hade jag bokat in de, de är mer accepterade idag. Vi vill självklart inte ha några nazister och bråk här så till Europa Terra Nostra hade det blivit nej.”

Svenska möten

SD? Nja (nej till avtalskund, ja om konferensanläggningarna säger ja)

Europa Terra Nostra? Nej

Kommentar: “Var går gränsen till att vi blir moralpoliser?”

Hjortviken

SD? Nja

Europa Terra Nostra? Nej

Kommentar: “Om vi får en fråga från Sverigedemokraterna får vi ta det en vända till, det är ett riksdagsparti och det blir svårare och svårare att säga nej till de”

 

Pensionat Styrsö Skäret

SD? Nej

Europa Terra Nostra? Nej

Kommentar: “Vi tillåter inte en rasistisk eller nazistisk organisation att boka hos oss.”

Svenska mässan

SD? Oklart

Europa Terra Nostra? Oklart

Kommentar: “När organisationer eller företag hör av sig, frågar vi inte om politisk tillhörighet, rasism, nazism eller vilken åskådning de har.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Hallå där, Carolin Solskär

MeToo

… en av arrangörerna bakom söndagens #metoo-manifestationer som nu vill starta en stödförening för sexualbrottsoffer.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu