Recension


Konsert
Artister: Tape och Pär Thörn Var: Folk, Folkteatern

  • Andreas Berthling, Tomas Hallonsten och Johan Berthling i Tape var första bandbokningen på nyöppnade Folk. Stämningsfull musik som gjord för att avnjutas i horisontalläge, tycker Tobias Magnusson.
Göteborgs Fria

En kväll med Tape och kassetter på Folk

Tape skapade andaktsfull stämning på Folk, skriver Tobias Magnusson.

Senaste skivan Casino från trion Tape är fylld av atmosfärisk och svävande ljudlandskap byggda på episkt gitarrspel från Johan Berthling, Bo Hansson-klingande orgelspel från Tomas Hallonsten och diverse knarriga elektroniska effekter från Andreas Berthling.

Det nya nyöppnade Folk känns både trivsamt och varmt, med en stimmig bar och en mer intim konsertlokal i bakre regionerna, trappan in till stora scenen.

Tapes lågmälda och välljudande musik skapar en lätt andaktsfull stämning. Variationen i Tapes låtmaterial är sparsam. En kompis kommenterar att det känns som de spelar samma låt. En jäkla bra låt hur som helst. Variationerna finns där om en lyssnar noga, och när Tomas Hallonsten byter orgeln mot dragspel får musiken en annan karaktär. Det är mycket fint, och perfekt för att upplevas i horisontalläge. Men en sen onsdagskväll efter jobbet är Tape också lätt sövande. Frågan är om inte Tape hade lyfts av att spela inne i barlokalen, där de tvingats skruva upp volymen och intensiteten något.

Inledande poeten och ljudkonstnären Pär Thörn måste också omnämnas. Thörn är unik och gör alltid sin grej full ut. Genom manipuleringar av diverse kassettbandspelare rattar han in våglängder som surrar, sprakar och brusar. Till en början så försiktigt att jag undrar om det överhuvud taget ska hända någonting. Men långsamt växer stycket och vaknar till liv på allvar då Thörn börjar läsa sin poesi. Fängslande och nervigt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu