Göteborgs Fria

Krönika: Ta näthatet mot kvinnor på allvar

Kvinnor kan inte skriva på nätet utan att drabbas av näthat, skriver Anna Erlandsson.

Den 24 oktober dök det upp en helt fantastisk debattartikel i Borås tidning. Den skrevs av 14-åriga Alma Bonander, som visade insikt och förståelse för hur patriarkala strukturer funkar och som med ett skarpt och precis språk visade att det inte var okej. Hon synade hela patriarkatet och ägde det. Helt fantastiskt!

Jag önskar att jag slapp skriva den här krönikan. Eller att den kunde handla om hur jädra grymt det är av en 14-åring att skriva något så klockrent och träffande. Men tyvärr. Istället får jag sätta mig ner och skriva en krönika om näthat och kvinnohat.

För bara timmar efter det att debattartikeln publicerades var Borås tidning tvungna att stänga ned kommentarsfältet eftersom det kom en rad obehaglig personliga påhopp riktade mot Alma och hennes åsikter.

Eric Klefberg som är webbchef på Borås Tidning skrev följande: ”Personangrepp mot en 14-åring som uttrycker sina åsikter är fullständigt oacceptabelt. Det känns trist att inte kunna erbjuda en plattform för att diskutera något som verkligen är värt att diskutera”.

Vad sa då Alma för provocerande saker som fick gav de här personliga påhoppen? Svaret är inget alls.

Debattartikeln är fantastiskt bra men den innehåller inget som borde ge upphov till allvarliga personangrepp. Att Alma, som kvinna skriver om jämställdhet och dessutom vågar ge sig på att analysera orättvisan mellan herrfotboll och damfotboll, är tydligen i näthatarens ögon helt oförlåtligt.

Det är ett känt faktum att kvinnliga skribenter drabbas hårdare av näthat. I sin studie För lite kuk – en studie om kränkningar och kvinnliga krönikörer går journalisterna Kaisa Andersson och Linnea Andersson igenom skillnader i de hot som kvinnliga och manliga krönikörer fått ta emot. Deras studie visar att kvinnliga krönikörer i större grad än sina manliga kollegor får ta emot kommentarer på sina texter som är riktade mot skribenterna som privatpersoner – kommentarer som inte har med texten att göra. Kvinnliga krönikörer får också ta emot mycket fler sexistiska kommentarer på sina texter.

Som kvinna får du inte uttrycka dig smart och skarpt på nätet utan att ditt personliga liv ska plockas isär, ditt utseende hånas på olika forum och din tidigare livhistoria ska analyseras sönder. Som kvinnlig skribent tvingas du tänka på vad du skriver, för är det ett för provocerande ämne så kommer nättrollen fram. Hoten haglar in och det dyker med jämna mellanrum upp artiklar och reportage om kvinnliga skribenter som tvingats fly sina hem och polisanmäla de hot som riktats mot dem. Och det drabbar inte bara kvinnliga etablerade journalister utan bevisligen nu även andra kvinnliga skribenter, som Alma Bonander.

Budskapet är tydligt: som kvinna får du inte skriva och du bör hålla käft på nätet. Borås tidning reagerade på näthatet och stängde ned hela kommentarsfältet direkt, men det är inte så det ska behöva vara.

Ta näthatet mot kvinnor på allvar. Det har redan gått för långt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tänk mer på apokalypsen

Så länge kulturen behandlar apokalypsen lever hoppet om att slippa uppleva den, skriver Maria Ramnehill.

Fria Tidningen

Krönika: Dumpa nallen och elda vreden!

I förlossningsvården möts tre av de största feministiska frågorna: våra arbetsvillkor, våra kroppar och vår rätt till självständighet, skriver krönikören Ensam mamma röker.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu