• ”Var är vattnet?” står det på bannern under en demonstration i Sao Paulo i lördags. Mängder protesterar nu mot den enorma vattenkris som lamslår Brasiliens största stad med omnejd.
  • Bilvrak som dumpats i São Paulos vattenreserv Cantareirakomplexet under åren ligger nu synliga sedan vattennivåerna nu är nere på 4 procent av det normala. Foto: Andre Penner/TT/AP
  • Bilvrak som dumpats i Sao Paulos vattenreserv Cantareirakomplexet under åren ligger nu synliga sedan vattennivåerna nu är nere på 4 procent av normalt.
  • ”Utan regnskogar, inget vatten”. Demonstranter protesterar nu mot den extrema vattenkrisen som anses bero delvis på skövlade regnskogar. Foto: Andre Penner/TT/AP
Fria Tidningen

Svår torka lamslår Brasilien

Den värsta torkan på 84 år lamslår flera brasilianska städer. I landets största stad, São Paulo, är läget akut och 95 procent av vattnet i stadens vattenreserv är borta.

Läget är akut, uppger guvernören för Brasiliens största stad São Paulo. Efter nio månaders torka är vattenreserven som försörjer runt hälften av stadens invånare nästan helt borta. 30 städer har nu infört någon form av vattenransonering och ytterligare 70 lider av extrem torka. I São Paulos huvudvattenreserv, Cantareira-systemet, råder nu den lägsta vattennivå som uppmätts i dess historia: under fyra procent.

– Den här vattenkrisen är den värsta jag har sett i mitt liv, säger Raquel Rosenberg, boende i São Paulo.

– Från och med klockan åtta på kvällen har vi inget vatten hemma. Om du köper något att äta eller dricka ute på gatan kan du bli sjuk och rapporter pekar på en total kollaps av Cantareirasystemet. Det är i princip helt borta, det är riktigt obehagligt att se.

– Situationen är allvarlig, säger Pedro Telles vid brasilianska Greenpeace.

– Inte bara privata hem drabbas, utan även skolor, sjukhus och industrier.

Vattensystemet Cantareira byggdes på 1970-talet och består av vattenreserver sammanlänkade av ett 48 kilometers tunnelnät. Det försörjer 10 miljoner människor med vatten. Med nu över 95 procent borta kan hela Cantareira-systemet vara helt uttorkat inom en månad, fruktar experter. För att stävja krisen har åtskilliga åtgärder satts in i São Paulo. Vattentrycket skärs ner på nätterna och de som minskar sin vattenkonsumtion med 20 procent i månaden får rabatt från stadens vattenverk. Åtgärder som inte räcker långt – om torkan fortsätter och även om det skulle börja regna i dag, kommer det att ta fyra år för reserven att bli helt återställd, berättar experter för Al Jazeera. Sedan i maj har myndigheterna pumpat vatten från de “döda volymerna” i reservena, uppger brasilianska Greenpeace. Vatten som inte är säkert att använda, då det innehåller gifter som kan utgöra hälsorisker. Vattnet bör heller inte användas då det spelar en viktig roll i att bevara ekosystemet.

Orsakerna till vattenkrisen är flera. Årets torka i sydöstra Brasilien och två år utan normala regnnivåer är bidragande, liksom undermålig planering och administration, berättar arkitekten och vattenresurs-experten Marussia Whately, vid det fristående sociomiljö-institutet ISA, för miljöorganisationen Tierramérica. Men klimatförändringarna spelar också en stor roll i den nuvarande krisen. Torkor har blivit allt vanligare och allt mer intensiv i Brasilien under det senaste århundradet.

– Brasilien är ett stort land, så konsekvenserna blir väldigt olika beroende på region, säger Raquel Rosenberg som även är huvudsamordnare för den icke-statliga ungdomsorganisationen Engajamundo som bland annat arbetar med klimatfrågor och klimatmötet COP.

– Här i delstaten São Paulo blir resultatet mindre nederbörd.

Skövlingen av Amazonas regnskogar är en stor bidragande orsak. Skövlingen leder till minskad luftfuktighet och då regnet som faller i landets sydöstra delar framför allt kommer ifrån Amazonas, leder skövlingen till mindre regn i São Paulo.

– I Amazonas beräknas det en temperaturökning på mellan 4 och 8° C till år 2100 och en minskning av nederbörden med 15-20 procent, säger Raquel Rosenberg och berättar att situationen med vattnet i São Paulo varit ett av de viktigaste områdena för organisationen för att tydligt visa effekterna av klimatförändringarna.

– I vanliga fall brukar det regna i september och oktober. Att Sao Paulo har mer än 60 dagar utan regn är inte normalt. Det finns ingen möjlighet att detta inte har ett samband med klimatförändringarna, säger hon.

Men politikernas flathet och företagens vinstintressen är också en viktig orsak till krisen.

– Sabesp, det företag som ansvarar för all grundläggande sanitet i delstaten São Paulo, kontrolleras av delstatsregeringen och olika affärsenheter. Bolaget privatiserar allt fler enheter och jakten på vinster har lett till att de begränsat kvaliteten på utrustningen, säger Raquel Rosenberg och menar att en reparation av vattenrören liksom en omfattande rengöring av vattnen är helt nödvändiga åtgärder.

– Vi har inget vatten, därför att föroreningarna fortsätter. Vi kommer definitivt att drabbas av mycket fler och värre konsekvenser om vi inte gör en stor förändring nu.

Den nuvarande vattenkrisen i delstaten har i själva verket pågått i flera månader och rapporter från under de senaste tio åren har visat att systemet håller på att kollapsa, uppger brasilianska Greenpeace. Men frågan tystades ner inför och under förra månadens valspurt.
– Det är intressant hur delstatspolitikerna starkt förnekade vattenkrisen innan valet för att strax efter gå ut med att de skulle be om hjälp från centralregeringen för att stävja den, säger Pedro Telles, brasilianska Greenpeace.

Krisen kunde ha undvikits om politikerna dragit lärdom av den stora vattenkrisen för 13 år sedan och infört rejält utbyggda återvinningsverk, menar Ivanildo Hespanhol, professor i hydraulisk energi vid Sao-universitetet i São Paulo.

– Men tyvärr arbetar inte beslutsfattare med planering, utan bara med att hantera kriser, säger han till Tierramérica. Ivanildo Hespanhol är trots allt hoppfull inför framtiden:

– Den här situationen kan lyfta frågan om vattenhantering och återanvändning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu