• Gaby Ryd har tagit tjänstledigt för att jobba med nya plattan, men vill fortsätta jobba som sjuksköterska. - Det pratas mycket om den negativa biten, men det är ett fantastiskt jobb. Det är bara här och nu som gäller och du känner att du gör skillnad för någon direkt, säger hon.
Skånes Fria

”Sjuksköterskeyrket gav mig ett lugn”

Livet som kreativ musiker är inte alltid en dans på rosor. Det fick Gaby Ryd i Gaby and the guns uppleva när kraven på nya prestationer gjorde att hon tappade lusten till musiken. Vägen tillbaka har lett henne ut på resor i världen och till ett nytt yrke som sjuksköterska. Inom kort släpps bandets tredje album.

Allt rullade på snabbt för Malmöbandet Gaby and the guns för tre år sedan. De hade precis kommit ut med sin andra platta, det var spelningar och intervjuer och dessutom fanns pressen att börja med nytt material där. Sångerskan och låtskrivaren Gaby Ryd märkte att det till slut dödade lusten att hålla på med musik.

– Jag hamnade i en existentiell kris kan man väl säga. Det var en jobbig tid på ett personligt plan också och jag kände inte att det var meningsfullt att dela med mig av det genom musiken. Det var skrämmande för det var vad jag hade sysslat med under så lång tid, att skriva låtar, vara ute och spela och möta publiken. Men det tog stopp och vi la ner bandet på obestämd tid, säger hon.

Ända sedan hon började syssla med musik har hon varit målinriktad och inställd på att få jobba hårt för att komma dit hon vill. När ett mål var uppfyllt gick hon direkt vidare till nästa. Pressen menar hon kom både från musikbranschen och från de andra i bandet men också till en stor del från henne själv.

– Jag kommer från en akademisk värld i Lund där det kreativa har setts som något trevligt att ha vid sidan av, men kanske inte som något självklart yrke. Även om min familj har stöttat mig så har jag fått kämpa för att bevisa att jag klarar av att göra det här på heltid.

För att kunna leva sin dröm som musiker hade hon tänkt att det främst krävdes hårt arbete, att kreativiteten var något sekundärt som fanns där i bakgrunden. Men när kreativiteten försvann kom tanken att det viktigaste kanske inte var att nå de mål som hon hade satt upp, till varje pris.

– I dagens samhälle är det väldigt tydligt vad som är framgång och vad som ska hända då. Det går att mäta enkelt i hur många likes du får på en statusuppdatering, vilket skapar en väldig press på att lyckas. Men jag började fundera på vad som är framgång och vad som är att vara tillfreds. Att sitta och betrakta och vara nöjd med det lilla.

Hon frågade sig själv när hon varit riktigt lycklig senast, och kom fram till att det var i elva–tolvårsåldern. Då var hon mycket ute i naturen, åkte skidor och sov i vindskydd. Och så började hon hitta tillbaka till sådant som hon tyckte var roligt. Det blev en resa till New York för att hälsa på en gammal vän, där hon gjorde saker helt fria från prestation. Träffade nya människor, tittade på konst och gick på jazzkonserter.

– Syftet var inte att bli klokare eller hitta mig själv, eller jo hitta en bit av mig själv som jag hade tappat bort. Hitta glädjen och lättsamheten. Om du verkligen ska jobba med dig själv så tror jag att du behöver göra det på hemmaplan där ditt riktiga liv är. Men att resa gav mig en chans att hitta den där goa känslan igen och ta med mig den hem.

Där någonstans väcktes också tanken på att ta upp sjuksköterskeyrket. Hon hade utbildat sig flera år tidigare för att ha ett yrke som grund, men aldrig känt att det passade henne. Men när en möjlighet till en tjänst nu kom så tog hon den.

– Redan första dagen infann det sig ett sådant lugn, där fanns extremt tydliga rutiner att förhålla sig till. Det blev en fast punkt att återvända till några dagar i veckan. Att komma från musikbranschen där det inte finns något fack eller skyddsnät utan allt bara beror på dig själv gjorde att jobbet på sjukhuset kändes otroligt tryggt och uppstyrt.

Att kunna ta semester, eller ge sig tid att åka ut i naturen på lediga helger gjorde att kreativiteten så sakta kom smygande igen, och med den lusten att skriva texter.

– Det kom som en överraskning, jag hade trott att ta ett jobb skulle dra musten ur mig och döda all kreativitet men det var lite tvärtom. Det påminde om när jag gick i skolan, då gjorde jag mina läxor och sedan var den lediga tiden när jag kunde göra vad jag vill så dyrbar.

Det kom ett sms med en ljudslinga från bandkompisen Jens och en text började växa fram i Gaby Ryds huvud, och så var arbetet med den nya skivan Hav och horisont igång. När det blev dags att spela inm bestämde de sig för första gången att ta in en utomstående producent; Lars Halapi som tidigare arbetat med bland andra Sophie Zelmani.

– Han har en studio på Österlen där vi bodde under långa perioder och spelade in. Vi ville vara nära naturen på den här skivan, det var väldigt pittoreskt och inspirerande att gå där över beteshagarna och det tror jag avspeglar sig i musiken. Det finns en harmoni och ett lugn som inte fanns där på förra skivan.

Gaby Ryd kan inte säga vad som händer härnäst. Hennes nya motto är att spela i band när hon är sextio, men det finns inga fasta hållpunkter på vägen dit.

- Det kan vara en falsk kompass att bara sträva stenhårt efter ett mål. Det går att gå i sin egen takt, att lunka fram och testa många olika vägar. Livet är inte svart eller vitt, det kan vara en geggig blandning av grått. Det finns en låt på skivan som heter Svart och vitt som man kan lyssna på om man behöver komma ihåg det.

Fakta: 

Gaby and the guns nya skiva Hav och horisont släpps den 19 november. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu