• Demonstranter står vid sex kistor som representerar dem som dog i polisattacken den 26 september. Utredningen av de 43 studenter som fortfarande är försvunna har lett till att korruption och samarbete med drogkarteller uppdagats.
Fria Tidningen

Borgmästare gripen – delstaten kollapsar

Fria Tidningen har tidigare skrivit om de 43 lärarstudenter som försvann efter en demonstration i delstaten Guerrero, Mexiko. Omfattande korruption har därefter uppdagats inom både poliskåren och bland lokalpolitikerna och delstaten faller nu samman.

Tre veckor sedan 43 lärarstudenter försvann i samband med en demonstration har situationen eskalerat brutalt. Delstaten Guerrero är nu i sönderfall. Federal polis har redan tagit över flera städer i delstaten och flera lokala poliser har gripits. Det misstänks att både politiker och polis har varit inblandade i omfattande korruption och samarbetat med narkotikakarteller. Borgmästaren i staden Iguala, där demonstrationen hölls och studenterna senaste sågs, häktades tillsammans med sin fru i tisdags, anklagad för att ha gett order om attacken mot studenterna den 26 september då sex personer dödades och 43 fortfarande är försvunna.

Borgmästaren ska ha gett order om polisens attack mot studenterna för att förhindra att de skulle störa hans frus tal. Ögonvittnen beskriver hur de sett studenterna föras bort i polisbilar. Häktningsorder mot både borgmästaren, hans fru och stadens polischef utfärdades, men eftersom de alla varit försvunna sedan den 26 september, då borgmästaren bad om tjänstledighet och försvann, har de inte kunnat gripas förrän nu, rapporterar BBC.

Trots ett omfattande sökande efter studenterna har de fortfarande inte hittats, ett antal massgravar har dock hittats runt om staden Iguala. Det misstänktes först att massgravarna innehöll studenterna, men det har de hittills inte visat sig göra. Studenternas anhöriga hoppas att gripandet av borgmästaren och hans fru nu kommer leda dem till deras försvunna vänner och släktingar.

– Det här var den saknade pusselbiten. Gripandet kommer leda oss till våra barn, sa Felipe de la Cruz, förälder till en av de försvunna, till Milenio television.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu