• Togges Band består av Torgny Sjöstedt, mitten, Oscar Bergenheim (till vänster), Amanda Werne och Göran Berg (med koppel). Thomas Franck, från Den Stora Vilan, har varit producent till nya skivan. Hunden heter Otis.
  • Nybildade Love Explosion 1968 med Torgny Sjöstedt till vänster.
Göteborgs Fria

Togges Band förenar generationer

Torgny Sjöstedt från Love Explosion står bakom Togges Band. GFT träffade Sjöstedt för att prata proggminnen, politik och givetvis om nya skivan Å, ljusa dröm!.

Göteborgsgruppen Love Explosion släppte sin debutskiva 1971. Den kom att bli kontroversiell då en av låtarna på albumet, Djävulens patrask, lånade melodin från Bob Dylans Desolation Row. Dylan gillade inte texten, och han var inte ensam om detta. Texten blev fälld av Radionämnden för att den inte uppfyllde ”estetiska minimikrav.” Skivan drogs in och fick tryckas på nytt, utan Djävulens patrask.

I Torgny Sjöstedts bok Vi hade rätt hela tiden berättas utförligt om bandets historia och om det tidiga 70-talets starka politiska engagemang, som bland annat kom till uttryck i proggrörelsen. Love Explosion blev kortlivade som grupp och valde att lägga ner 1972, mycket på grund av framväxten av den extrema vänsterorganisationen KPML(r) som styrde musikscenen mot ett göteborgskt kulturklimat där gruppen hade svårt att fortleva.

Nu är det nya tider. I dagarna släpper Torgny Sjöstedt och hans nya grupp Togges Band en ny skiva. Torgny har skrivit det mesta av låtmaterialet till Å, ljusa dröm! och bland medmusikerna återfinns på bas Torgnys gamla kollega Göran Berg (Majornas Tredje Rote). På trummor Oskar Bergenheim (Den Stora Vilan), och Amanda Werne (Slowgold), sång och gitarr.

Att det nya bandet ska ses som ett möte mellan den gamla och den nya proggrörelsen är att förenkla anser Torgny Sjöstedt.

– Progg, vad är det? Från början en förklenande etikett på människor som tillhörde kretsar där man ibland, kanske något egocentriskt, sa sig tillhöra ”den progressiva musikrörelsen”. Togges Band är ett alldeles nytt band. Jag och Göran spelade ihop redan 1977. Amanda och Oskar var inte födda då. Så ett möte mellan generationer kan man ju säga om man vill. Men progg – låt mig slippa.

Repetitionerna och inspelningen av nya skivan Å, ljusa dröm! har skett i en studio i Kungsstens industriområde.

– Jag är oerhört glad över att få spela med Göran, Amanda och Oskar. De är så skickliga och känsliga musiker. Och inspelningen, som skett tillsammans med begåvade Thomas Frank och Andra Teodorescu, har varit oerhört lärorikt.

Din bok gav intressanta perspektiv på det tidiga 70-talet och de diskussioner som fördes då. Pratar ni politik och samhällsfrågor även i Togges Band?

– Vi pratar mycket musik. Musik och politik är olika sfärer - även om de inte är oberoende av varandra. Vi har en del ganska konkreta texter. Låten Redistribution kom exempelvis till efter finanskrisen och var ett sätt att försöka formulera en möjlig hållning till den överföring av rikedomar som skedde till ett litet fåtal. Men vi pratar inte så mycket om texternas innehåll när vi repeterar.

På frågan om han fortfarande ser sig som en politisk person säger Sjöstedt att han aldrig varit med i något politisk parti, men vem är inte politisk, konstaterar han retoriskt.

– Det politiska klimatet är oerhört mycket tuffare i dag. De ökade klassklyftorna, de främlingsfientliga partierna, övervakningssamhället, kriserna i världspolitiken. Samtidigt som de gamla folkrörelserna är försvagade.

Texterna är centrala på Å, ljusa dröm!, och går att beskriva som poetiska vardagsskildringar med en dos vass samhällskritik. Inledande spåret har titeln Håkan Hellström, och givetvis föder det frågan om han är ett fan?

– Låten om Håkan är några år gammal. Hellström har varit en inspirationskälla. Hans texter fick mig att upptäcka Morrissey och en del andra, som jag hade missat. Somligt gick ju ens näsa förbi under den tid när man hade småbarn, säger Torgny, och berättar att exempel på vad han plockat upp från Hellström är att tekniken att ibland lägga in lånade textfragment i en sång.

Vad vill du berätta med dina texter?

– När man har hållit på att skriva länge hamnar de nya låtarna i dialog med de gamla. Texterna är som bilder. Som målningar. Det viktiga är kanske inte vad de berättar. Mycket ligger i själva hantverket. När bilden är klar kan jag själv ibland fundera över vad den vill säga, säger Torgny Sjöstedt.

Fakta: 

Torgny Sjöstedt

Bor: Kungsladugård

Yrke: Låtskrivare, författare, lärare, tidigare grovplåtslagare.

Skivdebut: 1971 med ”Love Explosions bästa låtar”, övriga i gruppen var: Dennis Huntington, Mats Brune, Stefan Sundström, Henrik Dyrssen.

Aktuell: Med Togges Band och skivan Å, ljusa dröm!.

På skivspelaren: Tammy Wynette, Sade, Johan Sebastian Bach och Alban Berg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu