Fria Tidningen

Polisen: Vi måste bli bättre på att utreda våldtäktsbrott

Polisen brister i sina förundersökningar i våldtäktsfall. Det konstaterar Rikspolisstyrelsen i en ny rapport som visar hur polisen kan bli bättre – och kräver lag om biträde vid våldtäktsmål.

Det är endast mellan 10 och 20 procent av sexualbrotten i Sverige som anmäls, enligt polisen. Antalet brott som klaras upp och leder vidare till åtal och fällande dom är ännu lägre.

– Därför ville vi titta närmare på vad polisen kan förbättra, berättar Eva von Vogelsang som lett polisens utredningsgrupp som i veckan presenterade sin nya rapport där de identifierar ett antal brister.

Bland annat konstateras att polisen allt för ofta missar att göra vissa förstahandsåtgärder, som att undersöka brottsplatsen, prata med vittnen, se bilder från övervakningskameror och göra husrannsakningar hos eventuell utpekad.

– Det hanteras inte som önskvärt, säger Eva von Vogelsang, som dock betonar att det görs mycket bra arbete inom polisen men att rapportens fokus är just på vad som behöver bli bättre.

Varför brister då polisens arbete just vid våldtäkt? En orsak, enligt Eva von Vogelsang, är att flertalet av brotten sker inomhus och av någon som är i en relation eller bekant med den utsatta.

– Det finns inte alltid vittnen eller bevisning, det är komplexa brott. Det är en förklaring men vi måste bli mycket bättre.

Allmänhetens kännedom om att få våldtäktsfall klaras upp och i slutändan leder till fällande domar kan också vara en anledning till att få anmäler, enligt Eva von Vogelsang.

– Om polisen gör kvalitativt bättre utredningar är förutsättningarna bättre för åklagare att väcka fler åtal, vilket borde kunde resultera i fler dömda. Det tror jag kommer innebära att fler vågar anmäla.

För att förundersökningarna ska bli bättre bör våldtäktsutredare ta lärdom från mordutredare, bland annat gällande att använda polisens metodstöd vid grova våldsbrott som kallas PUG och att skapa ett nytt register.

Rikspolisstyrelsen föreslår också att ett förslag från Claes Borgströms sexualbrottsoffersutredning från 2005 slutligen ska bli verklighet: att förundersökningsledare ska vara skyldiga att begära ett målsägarbiträde till brottsutsatta när förundersökningen inleds.

– Det är en väldigt stor brist att polisen inte redan gör detta. Tidigare granskningar visar att det är den enskilt största framgångsfaktorn om utsatta får målsägarbiträde tidigt, innan förhör. Det är en stor brist att det inte sker i den utsträckning det borde, vilket är oacceptabelt, säger Eva von Vogelsang.

I veckan meddelade också justitieminister Morgan Johansson (S) att frågan ska in som ett tilläggsdirektiv i den statliga våldtäktsutredning som ska vara klar år 2016.

– Det är jätteroligt att justitieministern uppmärksammar detta. Att man får hjälp och stöd från ett målsägarbiträde betyder mycket för brottsutsatta, som många gånger är i chock eller inte förstår sina rättigheter. På samma sätt som misstänkta får stöd från sin advokat borde brottsoffer få stöd, säger Eva von Vogelsang.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Miljöpartiet: stoppa importen av ryskt uran

Ringhals testar just nu kärnbränsle från den kontroversiella koncernen Rosatom. Men i en unik intervju meddelar nu MP att partiet vill stoppa importen av ryskt uran.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu