Fria Tidningen

”Välkommet förslag men fler åtgärder krävs”

Polisens förslag till hur de kan bli bättre på våldtäktsfall välkomnas av organisationen RFSU, men de kräver fortfarande en haverikommission.

– Vi välkomnar det här, kommenterar Kristina Ljungros, RFSU:s förbundsordförande.

För personer som utsatts för våldtäkt kan polisens förslag till åtgärder innebära väldigt mycket, till exempel tror Kristina Ljungros att fler kommer att anmäla om det säkerställs att alla får ett målsägarbiträde och om polisen blir bättre på att säkra bevis, vilket ökar chansen att fallet leder till åtal.

Men något som saknas i Rikspolisstyrelsens rapport är ett hbtq-perspektiv, enligt RFSU.

– Allmänhetens bild är att våldtäkt är något som en man begår mot en kvinna. Det gör att polisen och sjukvården missar gruppen och även att man kanske inte själv definierar det man blivit utsatt för som ett sexuellt övergrepp, säger Kristina Ljungros.

Men förutom polisens åtgärder vill RFSU se en omfattande haverikommission, som tar ett helhetsgrepp om sexualundervisning, bemötande i vården, behandling av personer som begår övergrepp och framför allt åtgärder inom domstolsväsendet. Förhoppningen är nu att den statliga våldtäktsutredningen som ska vara klar 2016 kan bli den efterfrågade haverikommissionen.

– Vi är positiva, men vi får se vad Socialdemokraterna gör utav det. De kritiserade utredningen innan valet, så vi följer det här noga, säger Kristina Ljungros.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Miljöpartiet: stoppa importen av ryskt uran

Ringhals testar just nu kärnbränsle från den kontroversiella koncernen Rosatom. Men i en unik intervju meddelar nu MP att partiet vill stoppa importen av ryskt uran.

Göteborgs Fria

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu