• Informationsdirektör Erik Lagersten och kommendörkapten Per Öhrstedt, fartygschef på HMS Visby vid en presskonferens på marinens bas på Berga under onsdagen. foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Fria Tidningen

Ubåtsjakt liknas vid action-rulle

Sökandet efter en eventuell ubåt i Stockholms skärgård har pågått i en vecka. Men inga bevis finns för att det faktiskt finns en ubåt eller annat hot från ”främmande makt”. Nu får media kritik för att att ha trissat upp stämningen och undvikit kritiska frågor.

Överbefälhavare Sverker Göranson hävdar att det gjorts ”trovärdiga observationer” av något som kan vara en utländsk undervattensfarkost som cirkulerar i vattnen i Stockholms södra skärgård. Men efter sju dagar av intensiv spaning från luften och från marinens farkoster finns efter insatsen fortfarande inga bevis för att något främmande hot faktiskt finns. Tipsen som ligger till grund för Försvarsmaktens omfattande verksamhet kommer i huvudsak från privatpersoner, men Försvarsmaktens egen personal ska även ha gjort iakttagelser och fångat upp signaler från något som kan vara en misstänkt undervattensfarkost, skriver flera medier i veckan. Exakt vilken typ av iakttagelser som gjorts vill Försvarsmakten inte gå in på. Linda Åkerström på Svenska Freds- och skiljedomsföreningen tycker att medier missar att ställa viktiga, kritiska frågor.

– Det är en upptrissad stämning kring det här. Många medier följer det hela mer som en action-rulle än fokuserar på att ställa kritiska, granskande frågor. I debatten är det många som drar långtgående slutsatser på tunn information och kommer med skrämselvinklar, säger hon.

I kölvattnet av ubåtsjakten har frågan om ökade anslag till försvaret kommit upp. Försvarsutskottets ordförande, Allan Widman (FP), är inne på linjen att försvaret kommer att få mer resurser de kommande åren.

– Jag tror att inför försvarsbeslutet under våren 2015 kommer det som försvarsberedningen föreslog i våras snarare vara golv än tak för framtida anslagsnivåer, sa han till Dagens Nyheter.

I budgetpropositionen som lades fram till riksdagen igår fanns höjda anslag till försvaret med. Det handlar bland annat om satsningar på flygförsvaret och undervattenskompetens.

Linda Åkerström är inte förvånad över att frågan om höjda anslag kommer upp.

– Det är väntat att den frågan kommer. Det finns starka intressen för att höja försvarsanslagen och det vore konstigt om de inte tog chansen att lyfta upp den frågan i den här situationen, säger hon.

Hon ser inte heller hur något ökade försvarsanslag skulle stärka Sveriges säkerhet.

– Vi behöver lägga pengar, resurser och energi på att i stället förebygga eventuella konflikter och då måste vi hitta fredliga kanaler för att göra detta, säger hon.

Feministiskt initiativ kallar i en debattartikel satsningarna på spaning efter en eventuell ubåt för ”föråldrad patriarkal politik” som inte har något med fredsbevarande att göra och manar till klarspråk: ”Inga hot har riktats mot Sverige. Att ubåtar finns i gränstrakterna är inte ett hot om krig”, skrev Gudrun Schyman och Veronica Svärd.

Försvarsmakten vidhåller att uppgiften är högst relevant och att resurserna som just nu satsas är rimliga.

– Vi letar efter bevis och vi måste lösa den här uppgiften, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu